Activiștilor lui Ilan Șor le este achitată doar jumătate din suma transferată prin intermediul aplicației PSB, iar restul banilor sunt păstrați de președinții oficiilor teritoriale pentru ajutorul acordat la extragerea mijloacelor bănești, transmite Procuratura Anticorupție după desciderile efectuate pe 9 septembrie.
Angajații Procuraturii Anticorupție și ofițerii Inspectoratului Național de Investigații au efectuatpercheziții în cadrul unei cauze penale privind finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă și a concurenților electorali, asociați lui Ilan Șor, dar și pentru spălarea de bani săvârșită de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari.
Este vorba de membrii organizațiilor teritoriale primare ale unor partide politice, asociate cu Ilan Șor. Aceștia au fost remunerați lunar din surse tenebre nereflectate în evidența contabilă pentru activitățile prestate în contextul viitoarelor alegeri prezidențiale, inclusiv pentru participarea la mitinguri, flashmob-uri și acțiuni de protest.
Reprezentanților partidelor afiliate lui Ilan Șor le sunt create conturi bancare în ,,Promsvyazbank” din Federația Rusă, entitate aflată sub sancțiuni internaționale pentru oferirea de sprijin armatei ruse în războiul din Ucraina.
După deschiderea conturilor, pentru activitatea în folosul partidelor și pentru coruperea electorală în cadrul alegerilor, prin intermediul aplicației ,,PSB”, aderenților lui Ilan Șor le erau transferate sume de bani în ruble rusești convertite în valută forte.
În prezent, transferurile de ruble se realizează prin diferite platforme financiare naționale și internaționale. Suma variază între 10.000 și 155.000 ruble – echivalentul a 1.800 – 27.900 de lei. Activiștilor le este achitată doar jumătate din suma transferată prin intermediu aplicației PSB. Restul banilor sunt păstrați de președinții oficiilor teritoriale pentru ajutorul acordat în vederea extragerii mijloacelor bănești.
Citește de asemenea: Drumul rublelor rusești în Găgăuzia și Transnistria // Cum finanțează Kremlinul activiștii lui Ilan Șor pe teritoriul Republicii Moldova
În cadrul perchezițiilor au fost ridicate înscrisuri de ciornă, telefoane mobile și alte obiecte relevante pentru urmărirea penală.
Pentru a preveni aceste practici, Serviciul de Informații și Securitate a solicitat mai multor furnizori de internet să blocheze accesul clienților lor la paginile web ale Promsvyazbank. SIS a făcut această solicitare după ce a depistat semne că grupul lui Ilan Șor, ghidat de serviciile speciale rusești, a ocolit cadrul legal privind activitatea băncilor moldovenești.
„Prestarea serviciilor de mesagerie financiară și schimbul de date electronice financiare prin resursele online, precum și aplicația PSB, poartă un caracter ilegal”, a precizat SIS într-un răspuns oferit Centrului de Investigații Jurnalistice. Toate aceste instrumente, a adăugat SIS, pot fi utilizate în Transnistria, teritoriu necontrolat al Republicii Moldova, ocolind astfel supravegherea Băncii Naționale și a Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.
Infrastructura prin care Ilan Șor își finanțează rețeaua de activiști
După ce Banca Națională s-a grăbit să spună în aprilie 2024 că folosirea cardurilor MIR este imposibilă în Moldova, la aproape jumătate de an, Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor a stabilit infrastructura prin care Ilan Șor își finanțează rețeaua de activiști pe teritoriul statului moldovenesc:
Transferuri prin instituțiile financiare ale țărilor prietenoase Federației Ruse; utilizarea sistemelor de remiteri de bani; sisteme de plăți internaționale; transferuri în așa-numitele bănci din regiunea transnistreană.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii