Cavcaliuc a refuzat public să se prezinte la Procuratura Raională Sângerei

Irina Odobescu
15/07/2021
Foto: PACE via Facebook

Președintele PACE, Gherghe Cvacaliuc, a refuzat public să se prezinte la Procuratura Sângerei în dosarul verde de briliant. El a cerut recuzarea întregului corp de procurori, în special a Ludmilei Zaharia cu care ar fi „în conflict de interes”. Un alt motiv invocat de omul politic este aflarea în concediu a avocatului său. Cavcaliuc a fost citat repetat la Procuratura raionului Sângerei pentru a fi pus sub învinuire și informat despre finalizarea urmăririi penale.  

Liderul PACE a spus că a trimis pe 7 iulie o solicitare de retragere a dosarului din gestiunea Procuraturii raionului Sîngerei și transmiterea cauzei unui alt organ de urmărire penală dintr-o altă unitate administrativ-teritorială ori procuraturii specializate.

„Am justificat neîncrederea în procurorul Ludmila Zaharia prin faptul că este părtinitoare. Soțul ei este fostul meu subaltern pe care l-am sancționat în 2018 pentru falsificarea proceselor-verbale și a valorii amenzilor. Cred că este șantajabilă. Am dubii privind integritatea ei. Ludmila Zaharia declara periodic zeci de mii de euro în calitate de cadouri. Pe parcursul anchetei, ea a încălcat în repetate rânduri legea și, chiar în plină campanie electorală, a încercat să mă rețină ilegal, solicitând acordul CEC. Am dubii privind calitățile ei profesionale. Ludmila Zaharia a fost anterior sancționată disciplinar pentru neprofesionalism”, a scris Cavcaliuc pe pagina sa de Facebook. 

Al doilea motiv invocat de Cavcaliuc este că avocatul său „este până pe 30 iulie în concediu anual programat, în afara Republicii Moldova”. După revenirea avocatului la muncă, Cavcaliuc dă asigurări că se va prezenta în fața acuzatorilor. 

Cavcaliuc a reiterat că dosarul verde de briliant este unul politic. Mai mult, liderul PACE a mai scris că „se încearcă inventarea diferitelor povești, presiuni enorme și șantaj asupra foștilor săi colegi, doar să pronunțe numele Cavcaliuc, ca să mă compromită”. 

Anterior, Cavcaliuc a refuzat să se prezinte la procuratură, invocând că s-a înregistrat în cursa electorală în calitate de candidat la funcția de deputat. Invocând art. 51 din Codul electoral, el a solicitat suspendarea tuturor activităților procesuale în privința sa până la finalizarea alegerilor.

Gheorghe Cavcaliuc a fost recunoscut în calitate de bănuit pentru două capete de acuzare: huliganism comis de două sau mai multe persoane și chemarea la săvârșirea actelor de violență împotriva persoanelor.

Membri ai PACE, filiala Sângerei, l-au oprit în stradă pe vicepreședintele raionului Sângerei, Tudor Tutunaru, și l-au stropit pe față cu verde de briliant. Activiștii l-au acuzat pe funcționar că s-ar fi „vaccinat anti-Covid fără rând”.

În cadrul audierii, președintele PACE, Gheorghe Cavcaliuc, a făcut declarații și nu și-a recunoscut vina.Alți patru membri, inclusiv președintele organizației teritoriale a partidului PACE, sunt cercetați în acest dosar. 

Ceilalți membri sunt cercetați în libertate, având interdicția de a părăsi Republica Moldova. Acțiunile de urmărire penală sunt în derulare, iar Procuratura va reveni cu detalii pe parcurs. Pentru aceste acțiuni, legislația prevede amendă sau închisoare maximă de până la 5 ani.

Irina Odobescu
15/07/2021Follow us on Telegram

Comentarii