Cazul Andronachi// Procurorul-șef al PA: „22 mii lei nu sunt o garanție care ar preveni fuga din țară”

Tatiana Gherța
14/08/2023
colaj CIJM

Măsura preventivă „garanția personală” în privința lui Vladimir Andronachi aprobată de magistratul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, este ilegală și neargumentată.  Opinia a fost expusă luni, 14 august, de procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, în cadrul unui briefing de presă online. Șefa PA a menționat că riscul cel mare este ca inclulpatul Vladimir Andronachi să părăsească țara, iar procurorii să nu poată interveni cu nimic pentru a-l opri sau a-l monitoriza.

Dragalin a menționat că în acest moment procurorii au adunat probe convingătoare, iar probabilitatea ca Vladimir Andronachi să fie condamnat la ani de închisoare este foarte mare. Faptul că judecătorul a admis o nouă măsură preventivă de „garanție personală în privința lui Andronachi, nu face altceva decât să-i lase ușile deschise spre libertate. 

„Din punctul nostru de vedere nu considerăm această decizie ca fiind una corectă. 22 mii de lei nu este o garanție care va preveni această persoană să fugă din țară, dar aceasta este decizia judecătorului noi o să o respectăm, pentru că așa lucrează legea. (...) Noi am avut mai multe decizii cu care nu am fost de acord, dar legea nu ne permite să contestăm aceste decizii la un judecător ierarhic”, a menționat Dragalin.

Procurorul-șef al PA spune că unica soluție care ar putea limita posibilitățile învinuiților de a scăpa de condamnare este modificarea codului de procedură penală, astfel încât procuroii să obțină dreptul de a contesta hotărârile instanței. 

„Din punctul nostru de vedere, dacă parlamentul ar schimba legea, să permită procurorului să conteste anumite decizii incorecte, ilegale, dacă am avea așa cale de atac am preveni asemena decizii. În ultimele zile am auzit de la mulți cetățeni, jurnaliști că nu înțeleg cum un așa inculpat poate fi permis să plece din țară. Înțelegem frustrarea, acest caz demonstrează lacunele din sistem. Noi, cu ministerul justiției, deputații să găsim soluții pentru ca așa evenimente să nu mai ajungă în judecată. Vorbim despre un caz care a ajuns în judecată în martie 2023, iar până acum au fost doar decizii pe care ne-am fi dorit să le contestăm”, a punctat procurora.

Dragalin a menționat că procurorii anticorupție vor oferi informații despre mersul anchetei, chiar dacă cazul este examinat departe de ochii lumii, fiind ședință închisă. Totodată, a făcut un apel și către jurnaliști să fie prezenți la pronunțarea hotărârilor. 

Amintim că, în cadrul ședinței de judecată de săptămâna trecută, 8 august, partea apărării în interesul inculpatului Andronachi Vladimir a formulat o cerere privind înlocuirea măsurii preventive din arestare la domiciliu în garanția personală.

În acest sens, partea apărării a prezentat patru cereri în scris a garanților – doi primari din cadrul raionului Cahul, unei persoane în etate deținătoare a ordinului ”Gloria Muncii” precum și a unui reprezentant al cultului religios. La acestea fiind anexate și 4 ordine de plată în sumă totală de 22 mii lei depuse pe contul instanței de judecată.

Astfel, prin aplicarea de către instanța de judecată în privința inculpatului a măsurii preventive - garanția personală, instanța a pus în sarcina garanților asigurarea unui comportament activ al inculpatului în cadrul procesului penal,  inclusiv respectarea ordinii publice şi prezentarea lui când va fi citat de instanța de judecată.

Subsecvent, din caracterul măsurii preventive aplicate, Procuratura Anticorupție în procesul penal vizat nu are dreptul de a monitoriza deplasările inculpatului în afara teritoriului Republicii Moldova.  

Precizăm că, la începutul anului curent, PA a anunțat despre încheierea urmăririi penale în privința lui Vladimir Andronachi și a unui complice, în dosarul Frauda bancară. Urmare a investigațiilor făcute, s-ar fi depistat că fostul deputat democrat, prin escrocherie și spălare de bani, ar fi prejudiciat statul  de circa 26 milioane de lei. Oamenii legii îi incriminează calitatea de „organizator, instigator și autor în interesul unei organizații criminale, condusă de fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc”. 

Vladimir Andronachi a fost reţinut la 2 noiembrie în Ucraina şi extrădat în aceeaşi zi poliţiştilor de frontieră moldoveni. Sursele portalului Anticorupţie.md au menționat că Andronachi se ascundea în Ungaria şi a venit în Ucraina unde avea interese de afaceri. Ex-deputatul moldovean a fost reţinut imediat cum a trecut din Polonia în Ucraina, fiind declarat indezirabil pe teritoriul ţării vecine.

Vladimir Andronachi a declarat anterior că a fost pus sub învinuire la comandă politică.

Pe 22 mai curent, procurorul șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin,  a făcut un apel către Parlament să modifice Codul de procedură penală, astfel încât procurorii să obțină dreptul de a contesta deciziile emise de instanță. Asta, după ce magistratul din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, Gheorghe Balan, care examinează cauza penală, a decis examinarea dosarului cu ușile închise.  

Tatiana Gherța
14/08/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii