„Clar că nu”. Fosta procuroră anticorupție Victoria Furtună respinge implicarea sa în scurgerile de informații din Procuratura Anticoruție

Tatiana Gerța
12/03/2024
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, și fosta procuroră anticoruție, Victoria Furtună. Colaj: CIJM

Fosta procurora anticorupție Victoria Furtună a negat implicarea sa în divulgarea informațiilor din ancheta unor persoane și a spus că a aflat marți despre faptul că procurorul general interimar a inițiat o cauză penală pe faptul scurgerilor de informații dintr-o cauză penală pornită de Procuratura Anticorupție.

„Azi, am aflat ca este inițiată o cauză penală de către procurorul general interimar, pe faptul scurgerilor de informație dintr-o cauză penală”, a spus Victoria Furtună pentru Portalul Anticoruptie.md. 

Procuratura Generală a refuzat să confirme dacă procurora Victoria Furtună este vizată în dosarul privind scurgerea de informație. Procuratura Anticorupție a comunicat marți că, pe 29 februarie 2024, a apărut în spațiul public pe un canal Telegram și pe o pagină web un document care conține date confidențiale ale urmăririi penale – ordonanța de pornire a urmăririi penale din 11 ianuarie 2024.

„A doua zi, la 01 martie 2024, Procuratura Anticorupție a sesizat procurorul general despre o scurgere de informație în legătură cu o cauză penală în gestiunea Procuraturii Anticorupție, identificând în așa mod o potențială infracțiune contra justiției comisă de către angajați ai Procuraturii Anticorupție, și anume divulgarea datelor urmăririi penale. Ulterior, Procuratura Generală a pornit un dosar penal pe aceste fapte.”

Pe 12 martie 2024, procurori din cadrul Procuraturii Generale, secția misiuni speciale, au întreprins acțiuni de urmărire penală în sediul Procuraturii Anticorupție, cu acordul Procurorului-Șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.

„Avem zero toleranță față de procurori, ofițeri sau angajați care, în loc să combată corupția, contribuie activ la acest flagel prin infracțiuni care împiedică examinarea confidențială și obiectivă a dosarelor penale în gestiunea Procuraturii Anticoruție și care, prin astfel de acțiuni, denigrează întreaga instituție și reduc încrederea în sistemul de justiție”, a spus Veronica Dragalin, citată în comunicat emis marți de Procuratura Anticorupție.  

Procurora Victoria Furtună a publicat pe 11 martie un video în care a spus că și-a dat demisia din cauză că procurorul general interimar Ion Munteanu i-a retras dreptul de acces la secretul de stat în baza unui aviz negativ al SIS.

După spusele sale, aceste acțiuni au legătură cu faptul că, în timpul investigațiilor sale, ar fi reușit să descopere că instituțiile statului „au fabricat dosare împotriva judecătorilor neloiali”. 

La cererea reporterului Portalului Anticoruptie.md, atât SIS, cât și Președinția au reacționat la informațiile prezentate de Furtună. Serviciul a precizat că acțiunile întreprinse în cazul procurorei anticorupție, Victoria Furtună, au fost întreprinse conform legii, iar informațiile colectate pentru aviz sunt „pertinente și verificate”. La rândul său, Președinția a comunicat că „nu comentează declarațiile calomnioase din spațiul public”. 

Tatiana Gerța
12/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii