Ce legături au companiile implicate în furtul miliardului cu firmele care controlează Energokapital de la Tiraspol

Anticoruptie.md
14/03/2016
Infografic: theblacksea.eu, din informaţiile Kroll

Compania Energokapital cu sediul la Tiraspol, singura care intermediază livrarea energiei electrice de la centrala din Cuciurgan către Republica Moldova, este controlată inclusiv de mai multe companii off-shore ce au legături directe cu firme implicate în furtul de circa un miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc, potrivit unei investigații a proiectului mediatic The Black Sea.

Autorii scriu că proprietarii companiei Energokapital, care din 2014 intermediază distribuţia energiei electrice de la centrala din Cuciurgan spre Chişinău, sunt firme off-shore din China, Marea Britanie, insulele Seychelles şi Belize, “dându-se de bănuit că milioane de dolari ajung în buzunarele oficialilor moldoveni, ruși și transnistreni sau altor persoane fizice conectate la aceste administrații”.

Bunăoară, una dintre companiile ce deţine Energokapital este Ornamental Art Limited, înregistrată în Honk-Kong. Unul dintre acţionarii acesteia este firma Energy Assets Development LP cu sediul în Edinburg, Scoţia, dar care nu desfăşoară nicio activitate acolo. Anul trecut, firma s-a mutat la o nouă adresă, 18/2 Roystons Mains Street, la care este înregistrată şi Fortuna United Ltd - implicată direct în devalizarea Băncii de Economii, Băncii Sociale şi Unibank. Mai exact, compania ce are ca proprietari firme înregistrate în Seychelles, a luat credite neperformante în valoare de 825 de milioane de euro de la Banca Socială.  

Un alt acţionar al Energokapital este firma Bas Capital din Tiraspol. Potrivit site-ului openpmr.info, acționarii Bas Market sunt Yuri Dzetsul, un prieten apropiat al aşa-zisului preşedinte transnistrean Evgheni Șevciuk, și o companie numită Intercom Management, cu sediul în Belize.

Unul dintre oamenii apropiați de Fortuna și Energy Assets Development este cipriotul Marios Papantoniou, un consultant în afaceri stabilit la Edinburg. El a fost directorul companiei Manitoba Management, cea care la 17 August 2012 a cumpărat 4.98% din acțiunile Unibank, o tranzacție despre care Kroll spune că face parte din întreaga schemă ce a dus în final la delapidarea celor trei bănci. Autorul precizează că mii de societăţi fictive au fost înregistrate în Scoția prin aceleaşi scheme, având acţionari în insulele Marshall, Insulele Virgine Britanice, Insulele Cayman, Belize și Seychelles - state cu o legislaţie obscură în acest domeniu.

Mai multe detalii despre schema acţionariatului Energokapital găsiți în investigaţia publicată pe The Black Sea.

Anticoruptie.md
14/03/2016
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii