Complicele la răpirea ex-judecătorului ucrainean Mykola Ceaus, reținut recent de procurori, a fost plasat în arest preventiv

Anticoruptie.md
11/05/2021

Complicele reținut în dosarul răpirii ex-judecătorului din Ucraina, Mykola Ceaus, a fost plasat în arest pentru 30 de zile. Marți, magistrații au dat curs demersului procurorilor PCCOCS.

Potrivit legii penale, fapta de care bărbatul reținut este învinuit se pedepsește cu închisoarea pentru un termen de la șase la 10 ani.

Amintim că judecătorul Mykola Ceaus a fost răpit, pe 3 aprilie, de lângă o sală de sport din Chișinău unde se antrenează fiul său. Niște persoane l-au băgat într-un microbuz și au dispărut, potrivit avocatului fostului judecător, Iulian Balan.

Pe 4 și 5 aprilie, pe canalele de telegram «Джокер» и «Шептун» ale bloggerului ucrainean Anatoly Shariy au fost publicate niște imagini în care Ceaus a apărut cu semne de violență.

Soția lui Nicolai Ceaus, Svetlana, consideră că soțul ei a fost răpit a doua oară. Prima „răpire”, în opinia ei, a fost transportarea în Moldova în 2016, când magistratul a mers la Inspectoratul de Poliție Buiucani și a spus că a trecut ilegal frontiera. Motivele „noii răpiri” ar fi, după Svetlane Ceaus, intenția soțului ei de a se întoarce în Ucraina. „Decizia de a se întoarce ar putea să fie una dintre cauzele răpirii. El a trimis o scrisoare Judecătoriei Dneprovsk acum o lună cu cererea de ajutor”, a spus soția fostului judecător. Svetlana Ceaus a oferit reporterilor ucraineni o copie a acestei scrisori, cu semnătura soțului său.

Precizăm că la 3 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins, solicitarea lui Ceaus, privind suspendarea actului președintelui R. Moldova prin care i-a fost refuzat azil politic până la examinarea recursului. Judecătorul a dat în judecată Președinția Republicii Moldova, fiind nemulțumit de faptul că șeful statului i-a respins cererea de acordare a azilului politic pe teritoriul Republicii Moldova.

Ceaus a fost reţinut la Chişinău pe 1 martie 2017 după ce s-a prezentat benevol la Inspectoratul de Poliţie al sectorului Buiucani, declarând că a trecut ilegal frontiera de stat. Judecătorul a fost plasat în arest la domiciliu la sfârșitul lunii aprilie, într-un apartament din Chişinău, luat cu chirie. La mijlocul toamnei anului 2017, el a scăpat de arest, care nu poate să dureze în cazul său mai mult de 180 de zile, termen împlinit la începutul lunii octombrie. 

În august 2016, Nicolai Ceaus a fost surprins în flagrant în timp ce primea o mită generoasă de 150.000 de dolari. Presa de la Kiev relata atunci că magistratul judeca un traficant de droguri în momentul în care a anunţat pe neaşteptate o pauză. Apoi a plecat de la judecătorie, s-a întâlnit cu o persoană care i-a dat mita, după care s-a întors şi a dictat sentinţa. Magistratul a ascuns o parte din bani în borcane, îngropându-le în propria curte. 

Procurorii ucraineni nu l-au putut însă reţine pentru că judecătorul avea imunitate care putea fi retrasă doar cu acordul Radei. Deputaţii şi-au dat acordul abia după ce el a reuşit să fugă. Presa din Ucraina a mai scris că Nicolai Ceaus a plecat în Crimeea, anexată de Federaţia Rusă. 

Anticoruptie.md
11/05/2021Become a Patron!

Comentarii