Complot rusesc pentru răsturnarea regimului de la Chișinău, dirijat de la Londra

Anticoruptie.md
12/05/2023

Un complot rusesc care vizează răsturnarea guvernului pro-european al Republicii Moldova este orchestrat de la Londra de Gheorghe Cavcaliuc, fost șef-adjunct al Poliției moldovene în timpul regimului lui Igor Dodon, transmite ziarul britanic The Times, citat de RFI.ro. Publica'ia britanic[ face referire la un raport transmis către Foreign Office de un grup de avocați moldoveni și britanici. 

Precizările din raportul obținut de The Times sunt susținute de guvernul moldovean, care a spus că a cerut în repetate rânduri extrădarea lui Cavcaliuc, ofițer acuzat că a strâns o avere enormă prin acte de corupție.

Cavcaliuc neagă categoric acuzațiile.

Fostul șef al Poliției moldovene a părăsit țara după ce Maia Sandu a fost aleasă președinte, în 2020, în detrimentul fostului președinte pro-rus Igor Dodon.

El conduce în prezent propriul partid politic, PACE, creat în 2020 și finanțat, spune el, doar din donațiile celor 20 000 de mebri.

”Cavcaliuc neagă acuzațiile de corupție, deși guvernul de la Chișinău a transmis redacției noastre dovezi clare în acest sens”, subliniază The Times.

O cerere de plasare a sa pe lista de urmăriți ai Interpol a fost refuzată de această instituție, care a argumentat că nu poate interveni în această chestiune datorită implicațiilor sale politice.

Potrivit documentului obținut de The Times, Cavcaliuc este coordonatorul unei complexe rețele pro-Kremlin format din agenți FSB și mercenari din grupul Wagner.

Cavcaliuc este acuzat că acționează în tandem cu Ilan Șor, om politic condamnat pentru scandalul miliardului de dolari dispărut din sistemul bancar moldovenesc și supus sancțiunilor de către UK pentru ”activități în beneficiul guvernului din Rusia”, inclusiv în organizarea protestelor de stradă ilegale împotriva regimului de la Chișinău.

În legătură cu cererea de extrădare a lui Cavcaliuc, Foreign Office (Ministerul britanic de externe) a transmis că ”Potrivit unei politici tradiționale de lungă durată, nu vom confirma și nici nu vom dezminți că o cerere de extrădare a fost primită sau formulată”, precizează The Times, citat de RFI.ro.

Articolul The Times integral aici

Anticoruptie.md
12/05/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii