„Conlucrăm eficient cu oficiul Procurorului General al Ucrainei”. Procuratura Generală, despre pierderea de către Moldova a carierei de la Pervomaisc

Ilie Gulca
20/10/2021
Cariera de pietriș din granit din orașul Pervomaisc. Foto: https://mapala.net

Procuratura Generală a informat că în cazul carierei de piatră de la Pervomaisc, ce aparține Moldovei, a fost deschis un dosar penal pe numele unor factori de decizie din această întreprindere de stat și din Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Fostul deputat al Platformei DA a scris pe Facebook că Moldova a pierdut cariera de piatră Pervomaisc, regiunea Nicolaev.   

Procuratura Generală a menționat că în acest caz a fost deschis un dosar penal de către Procuratura Anticorupție în februarie 2021.

Procurorii Anticorupție examinează acțiunile pretinse ilegale ale angajaților carierei și ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Mediului. Persoanele suspecte au acționat în scopul realizării intereselor personale sau în interesul unor terțe persoane, care au cauzat pierderi în valoare de peste 22 milioane de lei.

Oamenii legii au solicitat asistență juridică organelor competente din Ucraina. Totodată, ei susțin că conlucrează eficient cu oficiul Procurorului General al Ucrainei.

Fostul deputat Alexandru Slusari a anunțat pe pagina sa de Facebook.com că autoritatea ucraineană, responsabilă pentru geologie și geodezie, a scos la licitație repetată pentru 20 octombrie 2021 dreptul de folosință pentru un teren care se află în gestiunea Întreprinderii de stat Cariera de piatră concasată din Pervomaisc.

Conform cercetărilor geologice, subliniază Alexandru Slusari, rezervele de piatră de calitate înaltă se estimează în acest sector pentru aproximativ 180 de ani.

„Am fost informat că dreptul pentru extragerea zăcământului, cel mai probabil, îl va obține compania oligarhului ucrainean Vladimir Prodivus, interesele căruia au fost promovate mulți ani în Moldova de Vladimir Andronache și omul lui la Agenția Proprietății Publice, Eugen Buzgan”, a scris fostul parlamentar pe pagina sa de Facebook.

Cariera de pietriș din granit din orașul Pervomaisc și Cariera de pietriș din Cernăuți au fost „avantajul economic” invocat de Guvernul Filat pentru ratificarea Protocolului dintre Ucraina și Moldova din februarie 2010 prin care partea moldovenească de baraj a fost recunoscută ca proprietate ucraineană.

Într-o notă elaborată de fostul viceministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Andrei Popov, în care erau indicate deputaților „avantajele financiare și economice” ale ratificării protocolului menționat mai sus, diplomatul menționa: „Intrarea în vigoare a acestui protocol creează premisele necesare pentru recunoașterea dreptului de proprietate al Republicii Moldova asupra următoarelor obiective amplasate pe teritoriul Ucrainei [...]: Cariera de pietriș din granit din orașul Pervomaisk și Cariera de pietriș din Cernăuți”.    

Ilie Gulca
20/10/2021Become a Patron!

TestRapid

Comentarii