CRIPTOVALUTĂ // Peste 20 de servere confiscate în Moldova și Ucraina în cazul anchetei privind Darknet  

Ilie Gulca
13/01/2021
O fermă de mining din Tiraspol. Foto: CIJM

Procurorii au confiscat peste 20 de servere în Moldova și Ucraina în cadrul unei operațiuni internaționale demarată în cazul celei mai mari piețe ilegale din lume, Darknet. Această platformă a facilitat cel puțin 320.000 de tranzacții – inclusiv 4.650 pentru Bitcoin și 12.800 pentru Monero, o altă monedă criptografică – evaluate la peste 140 de milioane de euro.

Poliția germană a închis cea mai mare piață ilegală din lume Darknet, o platformă pe care aproximativ jumătate de milion de oameni o foloseau pentru a tranzacționa droguri și criptomonede, inclusiv Bitcoin. Oamenii legii a arestat un cetățean australian în vârstă de 34 de ani, lângă granița daneză, despre care se presupune că ar fi administrat site-ul DarkMarket, au declarat marți procurorii din orașul Koblenz din vestul Germaniei.

Platforma a fost utilizată în principal pentru a vinde droguri, dar vânzătorii au oferit, de asemenea, bani contrafăcuți, informații despre cardurile de credit furate și frauduloase, carduri SIM anonime și programe malware.

Autoritățile din întreaga lume, inclusiv Biroul Federal de Investigații, Administrația SUA pentru Controlul Drogurilor și poliția din țări precum Marea Britanie, Danemarca, Ucraina și Moldova au contribuit la anchetă, cu coordonarea Europol a UE.

O anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) dezvăluie principalii actori ai afacerii cu minerit în Transnistria. Principalul beneficiar al acestei activități este Holdingul Sheriff, care vinde minerilor energie electrică, internet de mare viteză și oferă spațiu și servicii de amenajare a fermelor mining.

Potrivit reprezentanților Technopark, firma care se ocupă de toate diligențele pentru cei care vor să facă minerit în Transnistria, principalii „investitori” sunt companii din Germania.

Totodată, cel care cel puțin a contribuit la elaborarea pretinsului cadru legal pentru tehnologia blockchain în Transnistria este Igor Ceaika, fiul fostului procuror general al Federației Ruse, Iuri Ceaika.

Unul dintre cei mai importanți mineri în Transnistria este offshore-ul Goweb International Ltd. Această firmă a adus stânga Nistrului echipament în valoare de 8,7 milioane de dolari. Directorul acestei firme este Nikita Morozov, fost angajat al Ministerului Afacerilor Interne și al Căilor Ferate din Rusia.       

Ilie Gulca
13/01/2021Become a Patron!

Comentarii