CSM a eliberat acordul pentru pornirea urmăririi penale în privința magistratului Oleg Melniciuc

Anticoruptie.md
02/04/2024
magistrat.md

 Procuratura Generală a obținut acordul Consiliului Superior al Magistraturii (CMS) pentru pornirea urmăririi penale în privința judecătorului Oleg Melniciuc (foto) în cazul cauzei penale pornite pentru hărțuire sexuală.

Pe 24 mai 2022, a fost înaintată o sesizare către CSM de procurorul general prin care a fost solicitată eliberarea acordului pentru pornirea urmăririi penale în privința judecătorului pentru hărțuire sexuală.

CSM a respins sesizarea procurorului general, în timp ce Curtea de Apel Chișinău a anulat hotărârea Consiliului și a dispus reexaminarea sesizării respective pe 12 octombrie 2023. În urma deciziei de marți, Consiliul Superior al Magistraturii s-a conformat deciziei Curții de Apel Chișinău din 2023.

Pe moment, Oleg Melniciuc nu judecă cauze și nu beneficiază de salariul de judecător deoarece a fost suspendat din funcție în 2022 în legătură cu emiterea de către Judecătoria Anenii Noi a sentinței de condamnare într-un caz de îmbogățire ilicită.

În 2022, judecătorul Oleg Melniciuc a fost acuzat de o studentă a Colegiului „Alexei Mateevici” de hărţuire sexuală. Magistratul a respins acuzaţiile şi a spus că este vorba de o răzbunare pusă la cale de persoane influente nemulţumite de o decizie luată în privinţa lor.

Directoarea Colegiului „Alexei Mateevici”, Victoria Bercu, a confirmat pentru Portalul Anticoruptie.md că a depus o plângere la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pe acest caz.

„Este vorba de o elevă din anul trei repartizată la practică în oficiul Râşcani al Judecătoriei Chişinău, iar magistratul respectiv îi era conducător de practică din partea instituţiei. Eleva mi s-a plâns că judecătorul i-a făcut avansuri cu caracter sexual şi nu i-a semnat raportul de practică. Eu mi-am făcut datoria şi am sesizat CSM”, a precizat directoarea.

Oleg Melniuc este singurul judecător condamnat în primă instanță pentru îmbogățire ilicită. Judecătorul a fost acuzat că, în 2013 –2017, ar fi inclus intenţionat date incomplete sau false în declaraţia de avere şi interese personale, precum și că deține bunuri valoarea cărora depăşeşte substanţial mijloacele dobândite care nu puteau fi obţinute legal. Acesta ar fi omis includerea unui venit de 48.000 de lei obținut sub formă de depuneri bănești de la un cetățean pe cardul său bancar.

Acesta este singurul dosar în care un magistrat a fost condamnat în baza articolului 332 din Codul Penal - înscrierea de către o persoană publică în documentele oficiale a unor date vădit false, precum şi falsificarea unor astfel de documente. Dacă aceste acţiuni au fost săvârşite din interes material sau din alte interese personale, se pedepsesc cu amendă în mărime de la 850 la 1350 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la doi ani. Acum cauza se află în exeminare la Curtea de Apel Chișinău, ședința este planificată pentru 11 octombrie 2024.

În 2018, Procuratura Anticorupție i-a intentat lui Oleg Melniciuc un nou dosar – pentru trafic de influență. Drept motiv a servit plângerea unui bărbat precum că i-ar fi transmis lui Melniciuc 100.000 de euro pentru „rezolvarea” unui dosar. Urmărirea penală în cel de al doilea dosar nu a fost finalizată.

Anticoruptie.md
02/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii