CSP a refuzat să-l promoveze pe un procuror care a gestionat un dosar pierdut de Republica Moldova la CEDO

Anticorupţie.md
17/06/2022
Gheorghe Mihăilă Foto:CIJM

Consiliul Superior al Procurorilor a respins, vineri, candidatura acuzatorului Gheorghe Mihăilă pentru funcţia de şef-adjunct al oficiului Buiucani al Procuraturii municipiului Chişinău.

Motivul pentru care a fost refuzată promovarea omului legii într-o funcţie administrativă este că a gestionat dosarul intentat pentru huliganism activistului Anatol Mătăsaru pentru un protest, în urma căruia Curtea Europeană a Drepturilor Omului a impus, toamna trecută, Guvernul de la Chişinău să-i achite piotestatarului suma de 7650 de euro.

Este vorba despre protestul solitar din 29 ianuarie 2016 din faţa Procuraturii Anticorupţie, când Mătăsaru a imitat că îşi face nevoile personale în faţa instituţiei. El a fost reținut în aceeași zi și plasat în detenție pentru 72 de ore. Activistului i-a fost înaintată învinuirea în legătură cu comiterea infracțiunii de huliganism. La expirarea termenului de 72 de ore, polițiștii au refuzat să-l elibereze, chiar dacă erau obligați de lege. În urma implicării avocatului și altor polițiști (avocatul reclamantului a denunțat reținerea ilegală a reclamantului la serviciul 902), un echipaj de poliție al serviciului 902 a intervenit şi l-a eliberat. Reclamantul a depus o plângere penală împotriva polițiștilor în legătură cu reținerea ilegală. Procuratura a refuzat pornirea unei cauze penale, iar soluția a fost menținută de instanțele de judecată.

Procurorul Mihăilă a încercat să se justifice în faţa CSP că el nu a fost implicat în reţinerea lui Mătăsaru şi doar a reprezentat acuzarea de stat în instanţă.

Precizăm că activistul a fost achitat, în pofida faptului că Mihăilă a insistat ca acesta să fie condamnat.

Gheorghe Mihăilă a refuzat să comenteze decizia CSP, menţionând că el se simte sigur că ar face faţă funcţiei şi că CSP a respins vineri toţi candidaţii care au încercat să fie promovaţi în funcţii administrative.

Gheorghe Mihăilă asigură interimatul funcţiei de şef adjunct al oficiului Buiucani al Procuraturii Chişinău.

Anticorupţie.md
17/06/2022Follow us on Telegram

Comentarii