Decizie irevocabilă în dosarele 7 aprilie 2009: Statul, obligat să-i achite lui Anatol Mătăsaru despăgubiri de 30 de mii de lei

Anticoruptie.md
03/10/2019

Activistul Anatol Mătăsaru urmează să fie despăgubit cu 30 de mii de lei pentru reținerea ilegală din dimineața de 8 aprilie 2009, după ce a participat la protestele anticomuniste din 7 aprilie. O decizie în acest sens a fost luată de Curtea Supremă de Justiție.

Activistul a depus o cerere în instanța civilă la 7 aprilie 2015, în care a solicitat zece mii de euro cu titlu de prejudiciu moral și 35 de mii de lei pentru cheltuieli de judecată, după ce instanța i-a condamnat definitiv pentru abuz de serviciu pe foștii polițiști Viorel Chirtoacă, Ghenadie Floreac și Alexandru Mocanu.

Inițial, Judecătoria Chișinău a decis ca lui Mătăsaru să-i fie acordate despăgubiri de 8 mii de euro, însă instanța ierarhic superioară a anulat decizia. Avocatul Victor Panțâru a depus o cerere repetată în instanță și s-a decis ca lui Mătăsaru să-i fie oferite 30 de mii de lei drept prejudiciu moral și 6 mii de lei pentru serviciile apărătorului.

Activistul nu a fost de acord și a solicitat majorarea sumei alocate. Curtea de Apel Chișinău i-a respins solicitarea. Ulterior, Curtea Supremă a decis să lase în vigoare cea de-a doua decizie a Judecătoriei Chișinău.

Anatol Mătăsaru ne-a declarat că nu este mulțumit de decizia magistraților. „Am fost răpit din fața casei, bătut și umilit în fața vecinilor. Am așteptat șase ani ca cei trei polițiști să fie condamnați definitiv. Au primit condamnări cu suspendare, iar unii dintre ei au fost avansați în funcție și în grad. Apoi a trebuit să mai aștept încă patru ani și jumătate ca să-mi dea 30 de mii de lei. Cred că în acești zece ani cât am umblat prin instanțe am cheltuit mai mulți bani, nu mai zic de timp”, a argumentat Mătăsaru.

Amintim că Anatol Mătăsaru a fost reținut în dimineața de 8 aprilie 2009 și dus în Comisariatul General de Poliție al municipiului Chișinău, unde a fost torturat. Procurorii au mai intentat un dosar penal pentru tortură și tratamente inumane și degradante, fiind învinuiți polițiștii Igor Pîntea și Octavian Sîrbu. Dosarul se mai află pe rol în instanța de fond. Unul dintre învinuiți, Igor Pîntea, a deținut în ultimii trei ani funcția de șef al Penitenciarului nr.13 din Chișinău. Pîntea și-a dat demisia după plecarea Partidului Democrat de la guvernare și a plecat din țară.

Avocații lui Mătăsaru au depus o cerere la CEDO privind reținerea abuzivă și aplicarea torturii.

Anticoruptie.md
03/10/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii