DOC// Apartament înregistrat pe numele fiicei și venituri nejustificate. Fostul democrat Victor Mîndru, tot mai aproape de confiscare

Viorica Mija
09/11/2023

Ședința de examinare a admisibilității recursului  fostului deputat democrat, Victor Mîndru, a fost amânată. Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) urmează să revină la cerere pe 15 noiembrie, iar de soluția instanței supreme depinde dacă statul va confisca sau nu 166 de mii de lei, venit nejustificat în opinia Autorității Naționale de Integritate (ANI).Victor Mîndru se numără printre cei 14 deputați comuniști care, la sfârșitul lui 2015, l-au părăsit pe Vladimir Voronin. Odată cu avansarea pe scena politică, Victor Mîndru a deținut mai multe funcţii publice importante, inclusiv pe cea de viceministru al Sănătăţii şi Protecţiei Sociale. 

În decembrie 2021, ANI a depistat în Declarația de avere a deputatului neconcordanțe între venituri și cheltuieli de 300 de mii de lei. Inspectorii de integritate au verificat și raportul de venituri/cheltuieli, pe care le-a făcut soția deputatului.

Suma de 166 de mii de lei, identificată ca fiind nejustificată pentru anul 2019, a fost supusă acțiunii de confiscare. Suplimentar, inspectorul de integritate a stabilit că fostul deputat deținea și alte bunuri decât cele înscrise în declarațiile de avere și interese personale. Mai exact, este vorba despre un apartament cu două odăi, situat în sectorul Buiucani al capitalei și care nu a fost declarat în perioada 2016-2019.

Victor Mîndru s-a justificat prin faptul că beneficiarul efectiv al bunului imobil ar fi fiica sa. Pe de altă parte, inspectorul de integritate a intrat în posesia unor documente care confirmă faptul că fostul deputat figurează în contractul încheiat pentru furnizarea gazelor naturale pentru locuința respectivă.

Totodată, în aceleași declarații de avere și interese personale depuse, Mîndru a indicat date false cu privire la venitul obținut sub formă de numerar în sumă de 750 euro, 9.000 dolari și 120 mii de lei, care nu fac obiectul unor depuneri în instituțiile bancare. Pentru nedeclararea bunului imobil și datele false indicate în declarațiile de avere, ANI a sesizat Procuratura Generală. Ulterior, pe numele lui Mîndru a fost inițiat un proces penal pentru îmbogățire ilicită.

Viorica Mija
09/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii