DOC// Bunurile cumpărate în ultimii ani de viceprimara de Chișinău, Irina Gutnic, au stârnit interesul ANI

Tatiana Gherța
04/12/2023

Cheltuielile făcute de viceprimara mun. Chișinău, Irina Gutnic, în 2021 pentru achiziția unui automobil și a două bunuri imobile ar fi mai mari decât veniturile funcționarei potrivit unei sesizări depuse la Autoritatea Națională de Integritate (ANI).

„Doamna Irina Gutnic, în anul 2021, cheltuiește 4.554 de euro pentru servicii turistice și își schimbă automobilul. De data aceasta, se alege cu un BMWX5, care ar fi costat-o aproape 616.000 de lei, conform declarației sale de avere”, se menționează în sesizare. „În același an, își vinde și apartamentul și achiziționează altele două aflate în construcție, cu suprafața de 37,3 metri pătrați și, respectiv, 58,4 metri pătrați, pentru care achită 43.000 de euro.”

Inspectorul a constatat „prezența aparenței de încălcare a regimului juridic al declarării” și a inițiat controlul averii.

În declarația de avere și interese personale pentru 2022, Gutnic a indicat patru bunuri imobile, inclusiv apartamentul despre care se menționează în sesizare și altul cu o suprafață de 85 de metri pătrați achiziționat în 2022 cu aproape 39.000 de euro. Tot aici viceprimara a trecut BMW-ul achiziționat în 2021. 

Într-un comentariu făcut pentru Anticoruptie.md, Gutnic a precizat că declarațiile au fost completate conform legii și că nu ar trebui să fie identificate anumite încălcări. 

Gutnic a precizat că nu a fost deocamdată informată de ANI despre inițierea contractului, dar este gata să prezinte toate dovezile care vor confirma raportul legal dintre veniturile și cheltuielile făcute.

„Toate veniturile mele sunt declarate, inclusiv toate cheltuielile. Discrepanțe sau încălcări consider că nu sunt și nu trebuie să fie. Tot ce este declarat este obținut din venituri legale ale familiei mele. Nu am de ce să îmi fac griji. Să lăsăm organul competent să examineze toate aspectele. Când voi fi somată, voi prezenta toate dovezile și actele doveditoare ale tuturor veniturilor și cheltuielilor”, a precizat Gutnic. 

Irina Gutnic a fost numită în funcția de viceprimar al capitalei în noiembrie 2022, printr-o dispoziție emisă de primarul Ion Ceban. Până atunci, a fost director general la SA „Apă-Canal Chişinău” și director general adjunct al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC).

În februarie 2022, Gutnic a fost demisă de Parlament din funcția de consilier pentru soluționarea contestațiilor și cea de director general adjunct al ANSC pentru că ar fi fost constatată „suficiența circumstanțelor privind executarea necorespunzătoare de către Irina Gutnic a obligaţiilor, prerogativelor şi competenţelor sale”.

Gutnic a contestat decizia în instanță, dar i-a fost refuzată cererea

Tatiana Gherța
04/12/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii