DOC // Cum a reușit să scape de un dosar penal șoferița care a comis accidentul de pe strada Alba Iulia

Julieta Savițchi
04/10/2019

Svetlana Ungureanu, șoferița care a provocat accidentul rutier de pe strada Alba Iulia, soldat cu un deces și 18 răniți, a fost anterior ajutată de procurori să scape de un dosar penal pentru huliganism. Aceasta a fost bănuită că a înjurat și bătut o femeie, pe teritoriul unei grădințe din sectorul Râșcani al Capitalei, în prezența unor copii  și educatori. Ungureanu era atunci studentă, în anul cinci a Facultății de Drept a Universității de Stat din Moldova.

Acest caz ne-a fost relatat de către avocatul Vadim Ciobanu, fost ofițer de urmărire penală, care a investigat dosarul. Potrivit materialelor prezentate de fostul polițist, incidentul a avut loc la 2 octombrie 2010. Svetlana a venit să își ia fiul de la grădiniță și a intrat cu automobilul de model BMW X 5 în curtea instituției. O mamă ce venise să își ia fiica acasă i-a făcut observație. Drept reacție, Svetlana Ungureanu a început să o înjure și să o lovească cu pumnii și picioarele, încât femeia și-a pierdut echilibrul și a căzut.

Potrivit datelor din dosar, victima s-a ales cu comoție cerebrală și mai multe leziuni. „Avea vânătăi, zgârieturi. Martorii au declarat că a fost bătută fără milă de Ungureanu. Ultima a declarat la interogatoriu că s-ar fi apărat, dar nu avea nicio leziune. Svetlana avea un comportament arogant, era încrezută în sine”, ne-a declarat Ciobanu.

Apărătorul ne-a mai spus că a pornit un proces penal pentru huliganism, însă ordonanța de deschidere a dosarului penal urma să fie semnată de către procuror. Materialul a ajuns în gestiunea procurorului sectorului Râșcani al Capitalei, Oleg Russu. „Procurorul a semnat o ordonanță de neîncepere a urmăririi penale. Victimei nu i s-a făcut dreptate. Nu pot să spun de ce a procedat Oleg Russu astfel. Nu am avut curajul să mă opun acțiunilor procurorului, eu eram subordonat”, a precizat avocatul.

Oleg Russu nu a putut fi găsit. Acesta a fost demis după ce a fost reținut în martie 2016 pentru că ar fi pretins mită de 12.000 de euro pentru clasarea unui dosar. Dosarul intentat pe numele lui Russu se află pe rol în Judecătoria Chișinău din mai 2017.

Gheorghe Balan, șeful interimar al Inspectoratului General de Poliție, a declarat că în cazierul Svetlanei Ungureanu se găsesc cinci dosare penale și 43 de procese contravenționale pentru încălcări comise în trafic.

Julieta Savițchi
04/10/2019

Comentarii