Turnură neașteptată în litigiul fostului șef-adjunct al Serviciului prevenirea şi combaterea spălării banilor de la CNA, Mihail Gofman, decedat anul trecut, privind anularea ordinului prin care a fost demis din funcție. Curtea Supremă de Justiție a admis recursul succesorilor săi de drepturi și a casat integral decizia instanței de apel. Completul a dispus rejudecarea cauzei, în alt complet de judecată. În investigația Bătălia pentru averea nedeclarată a lui Mihail Gofman, portalul Anticoruptie.md a dezvăluit că, la nici 40 de zile de la moarte, averea sa NEDECLARATĂ a început să iasă la suprafață. Conacul din Durlești, despre care nu a recunoscut vreodată că i-ar aparține, dar unde a locuit împreună cu familia, este adjudecat acum de soția sa și cei trei copii.
Mihail Gofman a intrat în vizorul presei, fiind supranumit unul dintre cei mai bogați angajați ai CNA. Înainte de a fi demis, averea acestuia a făcut obiectul unor anchete interne, dar și ale presei. Gofman a fost eliberat din serviciu pe data de 16 aprilie 2014, de către directorul CNA de atunci, Viorel Chetraru, după care a făcut mai multe dezvăluiri în presă.
Fostul șef adjunct al Serviciului prevenirea și combaterea spălării banilor a încercat pe cale judiciară să obțină repunerea sa în funcție în plină anchetă parlamentară privind dosarul Laundromat în care a fost el însuși vizat.
Comisia parlamentară a stabilit că Gofman ar fi acordat consultații unor persoane din sectorul bancar și, împreună cu Viorel Chetraru, fost șef al CNA, și Alexandru Stoianoglo, fost deputat și ulterior procuror general, a înaintat un amendament legislativ prin care a fost paralizată activitatea Serviciului prevenirea şi combaterea spălării banilor.
După ce a fost demis, Gofman a fugit din Moldova, dar a revenit mai târziu și a făcut o serie de dezvăluiri legate de dosarele care au marcat istoria recentă a Republicii Moldova.
În august 2016, într-un interviu acordat în exclusivitate portalului Anticoruptie.md, Mihail Gofman a dezvăluit ce se întâmpla cu ancheta penală din SUA în cazul furtului din sistemul bancar moldovenesc.
Fostul angajat CNA menționa ce forțe din afara Republicii Moldova ar fi fost implicate în acest jaf, ce legătură există între companiile rusești care au primit în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău și furtul din sistemul bancar moldovenesc, dar și care ar fi adevăratele motive pentru care sunt învinuiți foștii șefi de la BNM.
Dezvăluirile lui Mihail Gofman au fost verificate de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice. Anchetele au deconspirat rolul lui Serghei Iaralov, omul din umbra lui Vlad Plahotniuc, și a politicului moldovenesc în devalizarea sistemului bancar al Republicii Moldova.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii