DOC// Ex-adjunctul de la PCCOCS, Vitalie Busuioc, ținut departe de avocatură

Viorica Mija
14/10/2023

Curtea de Apel Chișinău a casat hotărârea primei instanțe, care a admis cererea ex-adjunctului procurorului-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Vitalie Busuioc, împotriva Uniunii Avocaților din Republica Moldova. Pentru fostul acuzator rămâne doar o singură opțiune de a accede în profesia de apărător, și anume instanța supremă. În gestiunea lui Busuioc s-a aflat și dosarul de escrocherie, spălare de bani și depășire a atribuțiilor de serviciu, deschis în noiembrie 2015 pe numele a cinci persoane, printre care și directorul MoldovaGaz, Alexandru  Gusev. Anticoruptie.md a deconspirat cum, în perioada 2012-2015,  între întreprinderile fondate de Moldovagaz și firme afiliate familiei președintelui Consiliului de Adminstrație al întreprinderii, Alexandru Gusev, au fost semnate  contracte de colaborare, prin intermediul cărora, agenții economici privați și „independenți” efectuau certificarea contoarelor de gaze naturale distribuite consumatorilor și verificau calitatea gazului natural pe teritoriul R. Moldova. Totodată,  toate întreprinderile de distribuție a gazelor naturale din gestiunea Moldovagaz deţineau certificate de conformitate a calităţii gazelor naturale emise de o firmă gestionată de membrii familiei lui Gusev.

Pe 10 februarie curent, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani, au admis cererea de chemare în judecată în contenciosul administrativ administrativ depusă de fostul acuzator. Totodată, a fost anulată hotărârea emisă de Comisia de Licențiere a profesiei de avocat. Astfel, Uniunea Avocaților din Republica Moldova a fost obligată să emită actul administrativ individual favorabil prin care să admită candidatura lui Vitalie Busuioc în profesia de avocat în temeiul art.10 din Legea nr.1260-XV cu privire la avocatură, cu eliberarea licenței pentru exercitarea profesiei de avocat.

În data de 10 octombrie, Curtea de Apel Chișinău a dispus casarea hotărârii instanței de fond, soluție cu drept de recurs la Curtea Supremă de Justiție.

Busuioc a fost numit în funcție în 2017, pentru un mandat de cinci ani, dar a depus cerere de demisie din proprie inițiativă pe 30 ianuarie, 2020. Acuzatorul a devenit cunoscut opiniei publice prin instrumentarea dosarului cu privire la tentativa de asasinare a liderului democrat, Vlad Plahotniuc. De asemenea, acesta a gestionat și cauza penală pornită pe numele lui Renato Usatii în cazul tentativei de omor a lui Gherman Gorbunțov. Procurorul a fost învinuit că a îndeplinit o comandă politică. Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) au intrat în posesia unui document care demonstrează că Gherman Gorbunțov, controversatul bancher rus implicat în scheme de spălări de bani, a obținut, la solicitarea Serviciului de Informații și Securitate (SIS), un alt pașaport moldovenesc pe numele de Ivan Piotr Kirov. 

Viorica Mija
14/10/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii