DOC// Fără scuze, dar cu repararea prejudiciilor. Fostul șef al IGP, Iurie Podarilov, declarat oficial „victimă a regimului”  

Viorica Mija
13/06/2023
Sursa: CIJM

Instanța de fond a constatat încălcarea unui șir de libertăți, dar și deținerea în condiții inumane a fostului șef la Inspectoratului General de Poliție, Iurie Podarilov. Magistrații au dispus și achitarea prejudiciului moral și material, însă suma nu a fost făcută publică. Nu a fost admisă partea în care Podarilov solicită să i se prezinte scuze publice. Hotărârea  poate  fi atacată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 30 zile de la data pronunțării dispozitivului. Podarilov a descris, în cadrul Clubului Jurnaliștilor de Investigație, în iulie 2019, modul în care a fost instrumentată cauza penală în baza căreia a fost condamnat și ținut în arest timp de un an și o lună. Fostul polițist a fost achitat în anul 2021 și a lucrat alături de actualul ministru de Interne, Ana Revenco, dar a plecat din funcție din proprie inițiativă.

În solicitara aderesată Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, Podarilov a cerut constatarea încălcării mai multor prevederi din Convenția Europeană a Drepturilor Omului și aplicarea mecanismelor de recuperare prevăzute de Înalta Curte, după ce a fost achitat într-un dosar fabricat. Mai exact, Podarilov își revendică toate drepturile care i-ar fi fost încălcate de la reținerea sa în data de 24 februarie 2017 și până la achitarea definitivă.

„Se încasează din contul bugetului de stat, prin intermediul Ministerului Justiției al Republicii Moldova în beneficiul lui ***** suma de *****, cu titlu de compensare a prejudiciului moral pentru încălcarea drepturilor fundamentale garantate de CEDO (drepturilor garantate de art. 5 (dreptul la libertate și la siguranță), coroborat cu art. 13 (dreptul la un remediu efectiv) și art. 6 paragraf 1 (dreptul la un proces echitabil); drepturilor garantate de art. 8 (dreptul la respectarea vieții private și de familie) și art. 10 (libertatea de exprimare); și drepturilor garantate de art. 1 Protocolul Adițional la CEDO (protecția proprietății), inclusiv pentru încălcarea drepturilor garantate de art. 3 (condiții de detenție inumane)). Se încasează din contul bugetului de stat, prin intermediul Ministerului Justiției al Republicii Moldova în beneficiul lui ***** suma de ***** cu titlu de prejudiciu material cauzat prin acțiunile ilicite ale organelor de urmărire penală, ale procuraturii (salariu și alte venituri provenite din muncă), care va fi virată de Ministerul Finanțelor al RM pe contul angajatorului – Inspectoratul General al Poliției și se va achita lui *****, după reținerea plăților aferente salarizării acestuia conform legislației în vigoare, inclusiv impozitul pe venit și contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii”, se arată în decizia pronunțată de magistrata Tatiana Vasilică.

Iurie Podarilov a fost reţinut la 24 februarie 2017, în baza unui denunț, şi a fost deţinut timp de 13 luni în Penitenciarul nr. 13. În 2018, Podarilov a fost condamnat la patru ani cu executare. În 2019, Podarilov a fost eliberat din arest în urma hotărârii Curții Supreme de Justiție, care a reîntors dosarul la rejudecare. La 17 iunie 2021, Curtea Supremă de Justiţie a pronunțat sentinţa de achitare definitivă a lui Podarilov.

În data de 4 octombrie curent va fi reluată examinarea cauzei în care fostul șef al IGP cere achitarea prejudiciului material de la instituția în care a activat. Dosarul a fost redistribuit după ce împuternicirile judecătorului Marcel Gandrabur au expirat. Cauza va fi gestionată de magistrata Viorica Dodon.

Iurie Podarilov a fost demis din proprie inițiativă, în februarie 2022, din funcția de șef al Inspectoratului General al Poliției, locul său fiind luat de Viorel Cernăuțeanu, care a trecut la IGP din calitatea de secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne. S-a întâmplat la aproximativ un an de la numirea sa în funcție de către ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco.

Viorica Mija
13/06/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii