DOC// Garderoba Irinei Vlah nu va fi verificată. De ce a decis ANI să nu scotocească prin hainele bașcanului

Viorica Mija
24/06/2023
Colaj CIJM

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a considerat inoportună verificarea garderobei bașcanului UTA Găgăuzia, Irina Vlah, după ce presa a scris că aceasta ar conține piese de lux. Decizia a fost publicată vineri, 23 iunie, după ce s-a constatat că piesele vestimentare, dar și bijuteriile Irinei Vlah au fost cumpărate de-a lungul mai multor ani, iar valoarea lor nu a depășit niciodată veniturile declarate.

Verificarea a fost inițiată în baza unei sesizări, care a fost depusă pe 29 mai curent. Autorul scria că, în exercitarea funcției de bașcan, Irina Vlah „a suportat cheltuieli care depășesc considerabil veniturile anuale prin procurarea hainelor, bijuteriilor și accesoriilor”. În sesizare se mai menționa că Vlah ar fi primit, printr-un contract de donație,  un bun imobil cu suprafața de 113 metri pătrați.

Inspectorul de integritate a accesat și procesat informații din sistemele informaționale e-Integritate, Acces Web, e-Cadastru, baza de date a Serviciului Fiscal de Stat, Serviciul Vamal și a examinat informațiile din declarațiile de avere și interese personale depuse. Totodată, au fost solicitate explicațiile bașcanului care a declarat că bijuteriile, accesoriile și hainele au fost procurate pe parcursul ultimilor 18 ani, anexând în acest sens și dovezi. Vlah a mai specificat că nu deține bunuri sub formă de metale şi/sau pietre preţioase ale căror valoare unitară depăşeşte suma a 15 salarii medii lunare pe economie.

În ceea ce privește bunul imobil obținut, acesta  a fost donat fiicei de către mama Irinei Vlah care, conform inspectorului de integritate, „ a dispus de mijloace financiare pentru procurarea respectivului bun imobil”.

Viorica Mija
24/06/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii