DOC// O magistrată pledează pentru eliberarea lui Dodon din arest la domiciliu

Julieta Saviţchi
13/11/2022
CSJ

Magistrata Nadejda Toma de la Curtea Supremă de Justiţie a pledat pentru eliberarea lui Igor Dodon din arest la domiciliu. Spre deosebire de ceilalţi doi colegi din completul de judecată, Iurie Diaconu şi Victor Boico, judecătoarea Toma a avut o opinie separată.

Nadejda Toma a scris că, deşi a semnat decizia prin care a fost menţinut arestul la domiciliu pentru Igor Dodon, consideră solicitarea avocaţilor fostului preşedinte drept întemeiată.

„Precum reiese din materialele prezentate, careva probe care să ateste că învinuitul întreprinde acţiuni de ingerință în judecarea independentă şi obiectivă a cauzei de către instanţa de judecată, așa cum a invocat prin demers procurorul, pe cazul dat instanței nu i-au fost prezentate. Consider că, atât demersul înaintat de procuror, cât și încheierea contestată conțin doar niște fraze generale, fără careva argumentare concretă și fără careva suport probatoriu, încheierea nefiind motivată sub aspectul necesităţii deținerii învinuitului Dodon Igor în arest la domiciliu, ci doar se invocă într-o manieră abstractă și stereotipică, temeiurile formale ale detenției prevăzute de lege fără a demonstra pertinența acestora cazului de față”, a argumentat Nadejda Toma.

Magistrata consideră că nu există riscul exercitării presiunilor asupra martorilor: „Consider invocarea acestuia ca fiind declarativă, ori, este necesară argumentarea faptului că riscurile invocate anterior nu s-au diminuat sau au apărut alte riscuri care justifică menţinerea persoanei sub arest”.

Magistrata Nadejda Toma a fost desemnată vicepreședintă a Curții Supreme de Justiție, președintă a Colegiului Penal al CSJ. Decizia a fost luată, în iulie 2020, de membrii Consiliului Superior al Magistraturii.

Parlamentul a votat abia în martie 2021 numirea magistratelor Tamara Chișca-Doneva și Nadejda Toma la conducerea Curții Supreme de Justiție. Mai mulți parlamentari au criticat decizia majorității care a votat, calificând-o drept un târg între politic și justiție.

Nadejda Toma a fost numită judecătoare în 2001. Timp de zece ani a activat la Judecătoria Ialoveni, a cărei președintă a ajuns în 2011. În 2014, Toma a fost promovată direct la Curtea Supremă de Justiție până la atingerea plafonului de vârstă de 65 de ani, iar în ianuarie 2018 a fost aleasă președintă a Colegiului Disciplinar al CSM. 

Într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice din septembrie 2018 se arată că judecătoarea CSJ avea o casă la sol cu suprafața de 107,9 metri pătrați, în orașul Codru, mun. Chișinău, când a obținut un apartament cu trei camere, cu suprafața de 101,1 metri pătrați în blocul din strada Hristo Botev, construit pentru magistrații Judecătoriei Sectorului Râșcani. „Conform datelor de la Cadastru, noua locuință este evaluată la aproape 689 de mii de lei. Contractul privind investiţiile în construcţii a fost semnat la sfârșitul lunii mai 2017, iar actul de transmitere-primire, la mijlocul lunii februarie 2018.” Ziua în care apartamentul a fost înregistrat la Cadastru - 15 martie 2018 - coincide cu data la care a fost completată declarația de avere și interese personale a Nadejdei Toma, în care nu se regăsea locuința.

Nadejda Toma a făcut parte din complete de judecată care au emis decizii controversate în mai multe dosare de rezonanță. Ea au făcut parte și din completul de judecată care a respins recurs avocaților fostului premier Filat, condamnat la nouă ani de închisoare. În iulie 2015 Toma s-a numărat printre judecătorii care i-au achitat pentru abuz de putere şi neglijenţă în serviciu pe generalii Gheorghe Papuc şi Vladimir Botnari, fostul ministru de Interne şi, respectiv, fostul comisar al Capitalei în timpul evenimentelor din aprilie 2009. Toma a făcut parte și din completul care a pus punct în unul dintre dosarele controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, respingând recursul depus de avocatul lui Platon împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău prin care a fost menținută condamnarea la 18 ani de închisoare.

Potrivit informaţiilor plasate pe pagina Juriştii pentru drepturile omului o cauză la examinarea căreia a participat judecătorul Toma Nadejda a fost obiect de examinare la CEDO. Este vorba despre cauza Balakin c. Moldovei.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. „Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicat

Julieta Saviţchi
13/11/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii