DOC// Opt ani de închisoare sau… . Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, în fața pronunțării

Viorica Mija
28/02/2024
Sursa: CIJM

UPDATE ORA 13.30: Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, a fost achitat în dosarul în care era acuzat de depășirea atribuțiilor de serviciu. Decizia a fost luată de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, câteva minute în urmă. Instanța de fond a stabilit că faptele lui Stoianoglo nu întrunesc elementele unei infracțiuni. De altă parte, Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat că va contesta sentința de achitare a fostului procuror general și a subalternei acestuia. Instituția mai menționează că unul dintre cei trei judecători care au examinat cauza a formulat o opinie separată, fără însă a da numele acestuia.

ȘTIREA INIȚIALĂ: Magistratul Petru Păun, de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, urmează să pronunțe sentința în dosarul penal în care fostul procuror general Alexandr Stoianoglo este învinuit de depășirea atribuțiilor serviciu. Ședința de pronunțare este planificată pentru ora 13. Acuzatorii au cerut 8 ani de închisoare pentru Stoianoglo și 6 ani de detenție pentru fosta sa subordonată, Maria Cobzari. Cei doi sunt învinuiți că ar fi acordat ilegal o indemnizație de 270 de mii de lei fostului şef al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS), Nicolae Chitoroagă, la plecarea din sistem. Procuratura Anticorupție a deschis pe numele ex-procurorului un dosar penal în urma unei anchete a Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova -  „Afacerea camuflată a procurorului Chitoroagă de lângă pădurea de la Năpădeni”. Afacerea era înregistrată pe numele fratelui și a nașului său de cununie și nu a fost declarată de procuror. 

Dosarul a ajuns în gestiunea magistratului Petru Păun cu doi ani în urmă. Pe 8 decembrie, avocații și-au susținut punctul de vedere într-un ultim mesaj, iar Stoianoglo s-a adresat instanței înainte de procedura de deliberare.

Dosarul a fost înregistrat pe data 13 decembrie 2021 de procurorul desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) pe cazul Stoianoglo, care informa că procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, este învinuit de comiterea în complicitate cu ex-șefa Secției resurse umane, Maria Cobzari, de acordarea abuzivă a indemnizaţiei unice de 270.000 de lei fostului şef al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS), Nicolae Chitoroagă, la plecarea din sistem. 

Atât Alexandr Stoianoglo, cât şi Maria Cobzari, pledează nevinovat. „Este pentru prima dată în istoria Republicii Moldova când în instanţă ajunge un asemenea dosar. Eu nu am semnat nimic în afară de ordinul de demisie a lui Chitoroagă. Eu l-am invitat şi i-am spus că nu poate să mai activeze. Dumnealui a spus că a înţeles şi a plecat. Mai mult nimic”, a declarat pentru Anticoruptie.md Alexandr Stoianoglo. Maria Cobzari a spus că dosarul respectiv nu este altceva decât un show.

În data de 5 octombrie 2021, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a examinat și apoi a aprobat o sesizare depusă de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate și șeful Comisiei de Securitate din Parlamentul Republicii Moldova, Lilian Carp, împotriva procurorului general. Acesta a fost reținut chiar în clădirea Procuraturii Generale.

Alexandr Stoianoglo a fost eliberat din funcție în data de 26 septembrie 2023. Semnarea decretului de demisie s-a motivat prin faptul că o decizie definitivă a instanței de judecată cu privire la eliberarea din funcție a lui Stoianoglo se lasă așeptată. Între timp, autoritățile sunt împinse din urmă de condiționalitățile impuse de Uniunea Europeană, una dintre acestea fiind legată de asigurarea funcției de procuror general.

Statul urmează să-i achite procurorului general demis, Alexandr Stoianoglo, 3600 de euro cu titlu de prejudicii morale. Cu unanimitate de voturi, membrii CEDO  au constatat violarea Articolului 6 § 1 din Convenție, și anume dreptul de acces la o instanță. 

Republica Moldova ar fi pierdut mai mult dacă Alexandr Stoianoglo rămânea în funcție. Astfel a comentat președinta Maia Sandu decizia Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) și a declarat că decizia nu vizează decretul de demisie pe care l-a semnat.

„Această decizie a CEDO nu a vizat decretul, dar o lege concretă, care ulterior a fost modificată. Deci, nu are treabă cu deciziile pe care le-am luat eu. Nu cred că e cazul să mă apuc și să comentez o decizie CtEDO, dar cred că R. Moldova ar fi pierdut mai mult dacă în funcția de procuror general ar fi fost păstrat un om care sfătuia cu Platon despre cum să lupte împotriva corupției”, a comentat Maia Sandu.

Viorica Mija
28/02/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii