DOC// Partidul Șansă, amenzi en-gross pentru accesarea ilegală a datelor personale

Viorica Mija
07/08/2024
Liderul partidului Șansă, la Moscova/ Sursa foto: FB//ilanshor

Instanța de fond a recunoscut vinovat partidul Șansă de accesarea ilegală a datelor cu caracter personal. Formațiunea urmează să achite trei amenzi, în valoare totală de peste 20 de mii de lei.

Instanța de fond a obligat Partidul Șansă să achite trei amenzi. Este vorba despre 7500, 5000 și 10 000 de lei. Conform rechizitoriului, sub pretextul unor proiecte sociale, membri ai formațiunii au colectat semnături și date din actele de identitate, în mai multe sate din raionul Cantemir, dar și din Ialoveni. Oamenii legii au constatat că listele urmau să ajungă la sediile teritoriale ale Partidului Șansă, dar nu au fost întreprinse măsurile de protejare impuse de lege.

Decizia a fost pronunțată de către magistratul Petru Păun, de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

În octombrie 2023, trei membri ai partidului Șansă au fost reținuți în urma a 65 de percheziții desfășurate în toată țara. Conform oamenilor legii, în urma măsurilor speciale de investigație și acțiunilor de urmărire penală au fost acumulate probe privind finanțarea ilegală a oficiilor teritoriale ale respectivului partid; înregistrarea candidaților independenți, dar susținuți confidențial de același partid; falsificarea semnăturilor în listele pentru susținerea și înregistrarea candidaților; achitarea sumelor de 20 000 lei candidaților partidului și candidaților independenți susținuți confidențial de acest partid; achitarea sumelor de la 500 până la 3000 lei persoanelor care dau acordul să voteze pentru candidații acestui partid; intenția de a corupe integral alegătorii unor localități etc.

Pe 3 noiembrie, premierul Dorin Recean a anunțat despre excluderea partidului Șansă din campania electorală.

„Prin derogare de la prevederile Codulului Electoral se anulează înregistrarea concurenților electorali desemnați de Partidul „Șansa” în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie. Comisia Electorală Centrală (CEC) prin intermediul comisiilor de circumscripție va informa secțiile de votare despre prezenta măsură, iar cel târziu până pe 4 noiembrie 2023 vor aplica ștampila cu mențiunea RETRAS în toate buletinele de vot în dreptul candidatului înaintat de partidul ȘANSA”, a menționat Recean. 

Potrivit premierului, decizia CSE a fost luată din considerente de securitate națională, în contextul războiului hibrid îndreptat de Federația Rusă, în comun cu o grupare criminală organizată, împotriva Republicii Moldova.

„Acest lucru este despre securitatea statului, implicarea unui inamic nu va fi admisă. Dacă cineva a crezut și va crede că doar vom urmări toți purtătorii de sacoșe, se greșesc. Nu avem voie să acționăm prin ignorare. Legea ne obligă să acționăm. Protejăm Republica Moldova de o rețea de criminală. Din alegeri este scoasă o grupare criminală organizată și nu un partid politic. Miza adevărată este suveranitatea statului Republica Moldova, pacea din comunitatea noastră”, a conchis premierul. 

Totodată, Recean a precizat că în acțiunile de corupere a alegerilor ar fi fost implicate 5.000 de persoane. Drept urmare, au fost întocmite 160 de volume de dosare penale, dintre care 70 au fost trimise în judecată.

Viorica Mija
07/08/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii