Doc // Procuratura Anticorupție a preluat de la autoritățile românești dosarul penal în care Plahotniuc este cercetat pentru constituirea unui grup infracțional

Anticoruptie.md
30/08/2019

Procuratura Anticorupție a Republicii Moldova a preluat de la autoritățile românești cauza penală în care fostul lider al democraților, Vladimir Plahotniuc, este cercetat pentru constituirea unui grup infracțional, șantaj, înșelăciune și spălare de bani. Despre aceasta a anunțat, în dimineața zilei de vineri, vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook. 

Procuratura Anticorupție a confirmat, într-un răspuns la o interpelare a deputatului, că cercetează în cadrul unei cauze penale preluată de la autoritățile competente ale României circumstanțele privind anumite tranzacții dubioase ce ar fi avut loc în 2011, efectuate de Vlad Plahotniuc și persoane din anturajul acestuia.     

Centrul de Investigații Jurnalistice a scris în noiembrie 2017 despre faptul că Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) de la Bucureşti a început urmărirea penală  a lui Vlad Plahotniuc, pe atunci președinte al Partidului Democrat. Dosarul a fost  pornit pe faptul săvârşirii de constituire a unui grup infracţional prevăzut de articolul 367 al 1, 3, 6 Cod Penal, şantaj prevăzut de articolul 207 de Cod Penal, înşelăciune prevăzută de articolul 244 Cod Penal şi spălarea banilor prevăzută de articolul 29 din Legea nr.656/2002 (România).

Cauza penală a fost pornită urmare a unei sesizări depuse în 2016 de Veaceslav Platon, în care acesta povestește cum, împreună cu Vlad Plahotniuc, Serghei Iaralov, Vladimir Andronache ar fi preluat pachete de acțiuni de la Victoriabank și Banca de Economii. 

„Din descrierea situaţiei de fapt prezentate, rezultă că sesizarea îl priveşte pe numitul Vladimir Plahotniuc om politic şi cetăţean al Republicii Moldova, motivat de faptul că acesta ar deţine şi cetăţenia română, însă sub o altă identitate. În raport cu calitatea de cetăţean român al numitului Vladimir Plahotniuc, dar sub altă identitate, sunt sesizate de către Veaceslav Platon - cetăţean moldovean şi care se consideră parte vătămată, posibile infracţiuni sus-prezentate comise de către Vladimir Plahotniuc (competenţa autorităţilor române fiind atrasă, în opinia autorului sesizării de calitatea de cetăţean român a posibilului autor Vladimir Plahotniuc, în afara teritoriului României şi împreună cu alte persoane - cetăţeni străini)”, se menționa în ordonanța de pornire a urmăririi penale. 

Reprezentanţii Partidului Democrat au dezmințit atunci informaţiile potrivit cărora, Vlad Plahotniuc, ar fi vizat într-un dosar penal în România.

Vlad Plahotniuc este cercetat și în Federația Rusă, în cadrul a trei dosare penale. În cadrul primului dosar, Plahotniuc ar fi suspectat de tentativă de omor și crearea unui grup criminal organizat. În al doilea, ex-președintele PDM este acuzat de organizarea unui grup criminal și efectuarea unor operațiuni valutare ilegale, prin retragerea ilegală a mai mult de 37 de miliarde de ruble din Rusia în 2013-2014 (cu rata actuală de aproximativ 560 milioane dolari). Al treilea dosar a fost deschis pe numele lui Vladimir Plahotniuc și al lui Constantin Țuțu, de această dată pentru trafic de droguri, în cantități deosebit de mari.    

Anticoruptie.md
30/08/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii