DOC// Procurorul care gestionează cauza penală a poliţiştilor implicaţi în fabricarea dosarului lui Gheorghe Petic, implicat în fabricarea altor dosare pe numele acestuia

Julieta Saviţchi
13/11/2021

Procurorul Dumitrui Răileanu, cel care gestionează dosarul poliţiştilor care au pus la cale infracţiunea de viol incriminată lui Gheorghe Petic, a fost implicat la fabricarea altor dosare pe numele fostului poliţist de frontieră din Ungheni. Angajat în cadrul Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS), Dumitru Răileanu a contribuit la interceptarea telefonului lui Gheorghe Petic înainte ca să fie încarcerat şi i-a gestionat un dosar penal pentru huligamism agravat, pentru care Petic a fost achitat.

Pentru a primi acordul interceptării convorbirilor telefonice ale lui Petic, în 2018, Dumitru Răileanu a invocat că există un dosar penal pornit asupra faptului că un oarecare Iurie Dogotaru postează pe reţelele de socializare mesaje în care cheamă diaspora la răsturnarea guvernării prin acţiuni violente. Procurorul nu a explicat în demersul său care este legătura dintre Gheorghe Petic şi Iurie Dogotaru, însă judecătorii i-au acceptat de fiecare dată demersurile.

Astfel, convorbirile telefonice ale lui Gheorghe Petic au fost interceptate cu cel puţin 6 luni înainte ca acesta să fie încarcerat pentru violul care nu a existat. Sursele Anticorupţie.md din Procuratură consideră că informaţia obţinută în urma interceptărilor ar fi fost folosită la fabricarea dosarului pentru viol. Totodată, datorită faptului că Răileanu gestionează dosarul pentru înscenarea violului, mai mulţi figuranţi au scăpat de răspundere. Printre aceştia ar fi Petru Gherasimov, vicepreşedinte al raionului Ungheni în perioada guvernării PDM, condus de Vladimir Plahotniuc.

Femeia care a jucat rolul de victimă a violului a recunoscut nu demult în instanţă că a fost racolată de către Gherasimov, iar în ziua când lui Petic i-a fost înscenat violul, soţul ei a fost ademenit de vicepreşedintele raionului la Chişinău.

Cât priveşte dosarul penal pentru huligamism agravat, în care Petic a fost învinuit că a tras din armă într-un bar din Taraclia pentru ca să reţină un contrabandist, procurorul Răileanu a schimbat anul când a avut loc pretinsa infracţiune pentru a se încadra în termenul de prescripţie.

Întrebat dacă cunoaşte despre faptul că Răileanu a dispus să-i fie interceptate convorbirile telefonice, Gheorghe Petic ne-a comunicat că a primit un răspuns de la Procuratura Generală privind pornirea unui dosar penal pe numele lui Dumitru Răileanu pentru interceptarea ilegală a convorbirilor telefonice şi că a auzit despre implicarea lui Gherasimov în fabricarea dosarului pentru viol. Petic a precizat că dosarul din Taraclia se află pe rol în Curtea de Apel Cahul, fiind achitat de către instanţa de fond. „Sunt convins că voi fi achitat şi de instanţa de apel. Nu pentru că a expirat termenul de prescripţie, dar pentru că nu s-a comis o infracţiune”, ne-a declarat Petic.

Amintim că, la începutul lunii trecute, fostul şef adjunct al Serviciului Protecţie Internă şi Anticorupţie a Ministerului de Interne (SPIA), Vadim Mânzărari, şi alți cinci angajaţi ai Inspectoratului Naţional de Investigaţii au fost reţinuţi, fiind suspectaţi de fabricarea dosarului pentru viol pe numele lui Gheorghe Petic.

În cadrul şedinţei de judecată din 1 noiembrie anul curent, pretinsa victimă a violulului a declarat că totul a fost înscenat şi a oferit mai multe nume ale celor implicaţi în fabricarea dosarului.

Dosarul pe numele lui Petic a fost intentat în perioada în care la conducerea Ministerului Afacerilor Interne se afla Alexandru Jizdan, iar Republica Moldova era guvernată de Partidul Democrat condus de Vladimir Plahotniuc.

Gheorghe Petic a fost reținut la 12 octombrie 2018, după ce la Centrul Unic 112 a sunat, la ora 14:50, o locuitoare a municipiului Ungheni a reclamat că a fost agresată fizic și violată în propriul apartament. Reţinerea a avut loc la puţin timp după ce Gheorghe Petic a făcut dezvăluiri publice despre organizarea contrabandei cu ţigări peste Prut de către reprezentanţii guvernării lui Plahotniuc.

Gheorghe Petic a fost ţinut în arest preventiv timp de 9 luni într-o închisoare de maximă securitate, la Rezina, unde sunt deţinuţi şi cei condamnaţi pe viaţă.


 

Julieta Saviţchi
13/11/2021Become a Patron!

Comentarii