DOC// Protest cu… urmări pentru deputatul Vadim Fotescu

Viorica Mija
10/07/2024
Captură video

Deputatul Vadim Fotescu s-a ales cu un dosar contravențional în urma protestelor organizate la Parlament. Cererea a fost depusă marți, 9 iulie, la Judecătoria Chișinău. Fotescu, alături de alți deputați ai blocului Victorie/Pobeda, constituit și dirijat de Ilan Șor, au încercat să forțeze ușa sălii plenare, după ce li s-a interzis particparea la următoarele cinci ședințe ale Legislativului pentru blocarea tribunei centrale.

Pe 13 iunie, șapte deputați au pierdut dreptul să participe la următoarele cinci ședințe plenare ale Parlamentului. Este vorba despre parlamentarii Vasile Bolea, Vadim Fotescu, Denis Ulanov, Irina Lozovan, Marina Tauber, Reghina Apostolova și Alexandr Nesterovschi.

Sancțiunea a fost aplicată la propunerea Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, după ce deputații vizați au blocat tribuna legislativului și au împiedicat desfășurarea ședinței plenare. Propunerea a fost consultată în ședința Biroului permanent al Parlamentului, fiind votată în ședință plenară de 57 de deputați.

„V-am acordat avertisment, v-am chemat la ordine, a fost aplicată și sancțiunea de retragere a cuvântului. Suntem în situația de a aplica articolul 133 (f) – interzicerea participării la ședințele plenare pe durata de până la zece ședințe. Eu fac uz de dreptul meu de Președinte al Parlamentului și propun să aplicăm sancțiunea de interzicere a participării la ședințele plenare pe durata de cinci ședințe. Vom acționa foarte hotărât de fiecare data când cei certați cu legea, care lucrează pentru statul agresor – Federația Rusă – vor încerca să perturbeze parcursul nostru european”, a menționat Președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Articolul 132 din Regulamentul Parlamentului interzice deputaților să insulte, să facă amenințări sau să expună calomnii de la tribuna legislativului. De asemenea, este interzisă tulburarea dezbaterilor sau crearea agitației în sala de ședințe, precum și blocarea tribunelor, a accesului în sala de şedinţe, blocarea sau limitarea accesului la microfoane sau crearea unor condiţii de imposibilitate a continuării şedinţelor plenare ale Parlamentului. Deputații care încalcă aceste reguli riscă următoarele sancțiuni – avertismentul, chemarea la ordine, retragerea cuvântului, lipsirea de cuvânt pe o durată de până la cinci ședințe, eliminarea din sala de ședințe, interzicerea participării la ședințele plenare pe o perioadă de până la zece ședințe. Ultimele două sancțiuni se aplică de Parlament, cu votul majorității deputaților prezenți. De asemenea, deputații riscă și sancțiuni financiare.

La începutul lunii iunie, aproximativ 3 milioane de lei au fost ridicate de angajații Inspectoratului Național de Investigații (INI) de la unele persoane asociate grupului criminal Șor. Curierii transferau banii prin sisteme de transferuri rapide sau direct pe conturile de card.  

Noile acțiuni de finanțare ilegală a formațiunilor politice afiliate lui Ilan Șor ar fi început cu aprilie 2024, atunci când Ilan Șor organiza periodic la Moscova diferite ședințe cu reprezentanții partidelor politice afiliate acestuia”, au detaliat responsabilii de la MAI. „Întâlnirile au culminat cu crearea blocului politic Victorie, unde au participat mai multe persoane afiliate formațiunilor politice și grupului criminal.

Ulterior, potrivit oamenilor legii, ședințele au continuat cu reprezentanții formațiunilor politice afiliate lui Șor, care s-au devedit a fi curieri. De regulă, aceștia erau membri ai organizațiilor teritoriale primare ale unor partide politice din Moldova, care primeau propunerea să se deplaseze la Moscova în schimbul unei sume de 150 - 200 de dolari. Acestora le era asigurat zborul, dar și acoperite costurile pentru cazare. 

Crearea blocului electoral Victoria la Moscova face parte din eforturile Kremlinului de a destabiliza societatea moldovenească, de a ataca guvernul democratic al Moldovei și de a împiedica aderarea Moldovei la Uniunea Europeană. Este opinia expusă de către experții Institutului pentru Studiul Răzbiului (ISW) care urmăresc constant situația din regiune.

Viorica Mija
10/07/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii