Doc // Răspunsul DIICOT în privinţa urmăririi penale în care este vizat Vlad Plahotniuc: „Se efectuează cercetări pentru lămurirea tuturor aspectelor”

Anticoruptie.md
16/11/2017
DIICOT (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) de la Bucureşti confirmă, într-un răspuns oficial pentru portalul Anticoruptie.md, pornirea unei urmăriri penale „in rem”, adică pe fapte, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune, şantaj şi spălare de bani, dosar penal în care este vizat liderul PD, Vlad Plahotniuc.

„În cauză se efectuează cercetări pentru lămurirea tuturor aspectelor şi stabilirea corectă a situaţiei de fapt. Alte aspecte legate de acest dosar nu pot fi comunicate în acest moment”, ne-au răspuns reprezentanţii DIICOT.

Răspunsul DIICOT

Urmărirea penală a fost declanşată urmare a unei plângeri adresată la 3 august 2016 autorităţilor române de omul de afaceri Veaceslav Platon, arestat atunci la Kiev, Ucraina. Ordonanţa DIICOT din aprilie 2017 a fost făcută publică la Chişinău luni, 13 noiembrie, de Jurnal TV.

Veaceslav Platon ar fi scris în plângere cum, împreună cu Vlad Plahotniuc, Serghei Iaralov, Vladimir Andronache și alte persoane din anturajul liderului PD, ar fi preluat pachete de acțiuni de la Victoriabank și Banca de Economii.

„Din descrierea situaţiei de fapt prezentate, rezultă că sesizarea îl priveşte pe numitul Vladimir Plahotniuc om politic şi cetăţean al Republicii Moldova, motivat de faptul că acesta ar deţine şi cetăţenia română, însă sub o altă identitate. În raport cu calitatea de cetăţean român al numitului Vladimir Plahotniuc, dar sub altă identitate, sunt sesizate de către Veaceslav Platon - cetăţean moldovean şi care se consideră parte vătămată, posibile infracţiuni sus-prezentate comise de către Vladimir Plahotniuc (competenţa autorităţilor române fiind atrasă, în opinia autorului sesizării de calitatea de cetăţean român a posibilului autor Vladimir Plahotniuc, în afara teritoriului României şi împreună cu alte persoane - cetăţeni străini)”, potrivit documentului.

Detalii din ordonanţă AICI

După publicarea ordonanţei, reprezentanţii PD au precizat că Vlad Plahotniuc s-a adresat cu o solicitare acum câteva luni către organele de drept din România ca să afle dacă este vizat sau cercetat în anchete penale, iar răspunsul pe care l-a primit a fost negativ.  Purtătorul de cuvânt a subliniat că Republica Moldova este în faţa „unui început prematur al campaniei electorale” în care se folosesc „pe post de actori electorali infractori aflaţi în puşcărie ceea ce indică care va fi forma acestei campanii”.

Anticoruptie.md
16/11/2017

Comentarii