DOC// Soţia lui Alexandr Stoianoglo s-a plâns la Kiev că a fost făcută beneficiara firmelor lui Veaceslav Platon. Ce i-a răspuns Ministerul Justiţiei din Ucraina

Julieta Saviţchi
22/02/2022
Facebook.com

Ministerul Justiţiei din Ucraina susţine că notara din Kiev, Olena Kolesnik, nu a admis ilegalităţi atunci când a înregistrat companiile Verlok Development Inc şi Jet Business Limited pe numele Ţvetanei Kurdova, soţia procurorului general suspendat de la Chişinău, Alexandr Sstoianoglo. Constatarea se regăseşte într-un act de contril efectuat de către Ministerulu Justiţiei din Ucraina în baza unei plângeri depuse de Kurdova.

Ţvetana Kurdova s-a adresat cu o plângere, în noiembrie 2021, la Ministerul Justiţiei din Ucraina precum că întreprinderile Verlok Development Inc şi Jet Business Limited au fost înregistrate pe numele său fără a i se cere acordul. În decizia instituţiei de la Kiev se arată că notara Olena Kolesnik s-a condus de lege şi a avut l-a dispoziţie toate actele necesare pentru a efectua reînregistrarea celor două firme pe numele Ţvetanei Kurdova. Instituţia menţionează că acţiunile Olenei Kolesnic în acest caz au fost verificate repetat.

Deşi scandalul privind înregistrarea celor două companii din Ucraina pe numele soţiei lui Stoianoglo a fost mediatizat la începutul anului 2021, aceasta a depus plângerea în luna noiembrie, după reţinerea şi suspendarea din funcţie a lui Stoianoglo. Procurorii moldoveni consideră că plângerea adresată de Ţvetana Kurdova Ministerului Justiţiei din Ucraina ar fi făcut parte din strategia de apărare a lui Stoianiglo în dosarul intentat pentru abuz în serviciu la eliberarea şi achitarea lui Platon.

Amintim că, a începutul lunii ianuarie 2021, fostul şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, a anunţat într-o conferinţă de presă că Tvetana Kurdova, soția procurorului general al Republicii Moldova Alexandr Stoianoglo, a fost făcută beneficiara companiilor ucrainene Verlok Development Inc și Jet Business Limited, care aparțineau anterior controversatului om de afaceri Veaceslav Platon.

Veaceslav Platon și Alexandr Stoianoglo au făcut atunci declarații că astfel de informații nu sunt adevărate și că soția procurorului general nu este asociată cu aceste companii. Veaceslav Platon a mai declarat că întreprinderile Verlok Development Inc şi Jet Business Limited sunt „manechine” care nu au active și, prin urmare, nu a avut rost să le reînregistreze în favoarea Tvetanei Kurdova.

Jurnaliştii de investigaţie de la  from-ua.com au colectat dovezi care demostrează faptul că companiile lui Platon Jet Business Limited și Verlok Development Inc. există active de milioane de dolari. Aceste companii erau acționari ai Moldindconbank. Jet Business Limited deținea 186.768 acțiuni ale Moldindconbank, care reprezenta 3,76% din capitalul său autorizat. Iar Verlok Development Inc deținea 224.370 acțiuni ale Moldindconbank, care reprezenta 4,52% din capitalul său autorizat. Valoarea totală de piață a acestor blocuri de acțiuni deținute de Jet Business Limited și Verlok Development Inc a fost estimat la peste 10 milioane de dolari SUA.

La 20 octombrie 2016, Banca Națională a Moldovei a aplicat sancțiuni unei părți a acționarilor Moldindconbank, în legătură cu încălcarea legislației . Printre acești acționari s-au numărat companiile lui Platon - Jet Business Limited și Verlok Development Inc.

Datorită sancțiunilor Băncii Naționale a Moldovei, acțiunile Moldindconbank care aparţineau companiilor ucrainene ale lui Platin au fost anulate, fiind emise noi acțiuni în locul acestora, care au fost ulterior vândute noului proprietar.

Legislaţia moldovenească stipulează că fondurile primite din vânzarea de acțiuni nou emise sunt transferate într-un cont bancar temporar deschis de bancă în acest scop. Banca înregistrează fondurile primite ca urmare a vânzării de acțiuni nou emise în conturile proprietarilor anteriori.

Potrivit notificărilor oficiale de la Moldindconbank, în februarie 2019, aceste acțiuni nou emise ale băncii au fost vândute Agenției Proprietății Publice a Moldovei la un preț de 239,50 lei pe acțiune. Astfel, valoarea compensației pentru Jet BusinessLimited este de 2,5 milioane de dolari SUA, iar pentru Verlok Development Inc, de 3 milioane de dolari SUA

Jurnaliştii ucraineni au mai scris că Stoianoglo în complicitate cu Platon au implementat o schemă prin care Ţvetana Kurdova urma să primescă de la stat cele 5.500.000 USD. La baza acestei scheme sta eliberarea lui Platon din închisoare şi retragerea acuzaţiilor în dosarul în care afaceristul a fost condamnat la 18 ani de închisoare. În baza deciziei judecătoreşti de achitare, lui Platon urmau să-i fie restituite bunurile confiscate. Astfel, Platon se alegea cu libertatea şi o bună parte din averea sa care i-a fost confiscată, iar Stoianiglo, cu 5,5 milioane de dolari.

Chiar dacă Platon a fost achitat, în mai 2021, după ce procurorii i-au retras acuzaţiile, planurile celor doi au fost date peste cap din cauza schimbării guvernării în urma alegerilor parlamentare din 11 iulie. Platon a părăsit Republica Moldova şi se ascunde la Londra, iar Stoianiglo a fost suspendat din funcţie, pe numele său fiind intentate mai multe dosare penale, principalul capăt de acuzare fiind abuzul în serviciu ce ţine de eliberarea controversatului afacerist.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. „Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicat

 

Pentru a deconspira mai multe scheme de corupție și delapidare a banilor publici, încălcări ale drepturilor omului avem nevoie de susținere. Ne poți ajuta cu o contribuție pentru echipa Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova prin Patreon sau poți redirecționa anual 2% din impozitul pe venit, pentru jurnalismul de investigație, cod fiscal al Centrului de Investigații Jurnalistice – 1019620008889.

Julieta Saviţchi
22/02/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii