DOC// „Trădătorii lui Voronin”, în rând după prejudicii. Fostul deputat Anatolie Zagorodnîi, achitat în dosarul deputaților transfugi, cere prejudicii de la stat

Viorica Mija
13/11/2023
Colaj CIJM

Fostul deputat Anatolie Zagorodnîi, scos de sub învinuire în dosarul deputaților transfugi, a acționat în judecată Ministerul Justiției. O cerere în acest sens a fost depusă vineri, 10 noiembrie, la Judecătoria Chișinău. Zagorodnîi solicită „repararea prejudiciului cauzat prin acţiunile ilicite ale organelor de cercetare penală şi de anchetă preliminară, ale procuraturii şi ale instanţelor judecătoreşti”, după ce dosarul celor 14 deputați comuniști care au trecut la PDM a fost clasat în luna ianuarie curent, după 3 ani de investigații. Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM) a deconspirat  cum trecerea într-un alt partid le-a îmbunătățit situația financiară a ex-deputaților, în investigația:  „Afacerea cu deputați: cine sunt transfugii gata să voteze candidatul PD la funcția de premier”.

Dosarul de învinuire a celor 14 foşti deputaţi, printre care și Anatolie Zagorodnîi, a fost pornit  în octombrie 2019 de către fostul procurorul general interimar, Dumitru Robu. Zagorodnîii, împreună cu alţi foşti colegi de partid, a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile pe 4 februarie 2022, mandatul fiind prelungit ulterior. Învinuiții nu și-au recunoscut vinovăția, iar așa cum în afară de declarațiile ex-deputatei Partidului Comuniștilor, Elena Bodnarenco, acuzatorii nu au acumulat alte probe, în ianuarie curent dosarul a fost clasat. Mai mult ca atât, și martorul-cheie, Elena Bodnarenco, a decedat.

“În rezultatul efectuării tuturor acțiunilor de urmărire penală impuse și epuizărilor căilor legale de administrare a probatoriului, persoanele puse sub învinuire au fost scoase de sub urmărire penală, iar procesul penal a fost clasat pe motiv că faptele infracționale imputate acestora nu întrunesc elementele componenței de infracțiune”, se arăta în comunicatul Procuraturii Generale.

Anatolie Zagorodnîi a fost deputat în Parlament pe lista Partidului Comuniștilor, dar a trecut ulterior la fracțiunea Partidului Democrat și a devenit membru al formațiunii. El a fost numit în funcția de director al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC) înaintea alegerilor parlamentare din februarie 2019. Fostul deputat a fost vizat în mai multe anchete ale Centrului de Investigații Jurnalistice.

Viorica Mija
13/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii