DOC//Ex-ministra Sănătății pe timpul guvernării democrate, Svetlana Cebotari, și-a anulat mustrarea aspră

Viorica Mija
11/11/2023

Curtea de Apel Chișinău a menținut hotărârea primei instanțe în dosarul fostei ministre a Sănătății în Guvernul Filip, Svetlana Cebotari, împotriva Ministerului Sănătății. Cebotari a contestat două sancțiuni disciplinare, care i-au fost aplicate după ce a fost restabilită în funcția de director al Centrului Național de Transfuzie a Sângelui. Încheierea este cu drept de recurs la Curtea Supremă de Justiție în termen de 15 zile. 

În data de 8 iunie 2021, Svetlana Cebotari a fost pusă sub învinuire într-un dosar privind pretinse licitații trucate, alături de juristul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui și un vicedirector al Agenției Achiziții Publice. Mai exact, conform acuzatorilor, în complicitate cu cei trei, un agent economic a instalat un aparat de plasmafereză în incinta Spitalului municipal din Bălți, care urma să fie finanțat din fonduri externe. În realitate însă, fără să fie importat, utilajul ar fi fost preluat de la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui.

Tot atunci, Procuratura Anticorupţie a înaintat Ministerului Sănătății un demers prin care a solicitat interzicerea provizorie de exercitare a atribuțiilor de director al Centrului Național de Transfuzie a Sângelui până la finalizarea examinării cauzei penale. La 15 iunie, Ministerul Sănătății a emis de suspendare a contractului de muncă, care a fost contestat de avocatul Svetlanei Cebotari, Borislav Babenco. Printr-o încheiere a instanței de fond, funcționara a fost restabilită în funcție, dar fără drept de a semna acte financiar-bancare, până la soluționarea definitivă a cauzei penale. Anume aspectele financiare au stat la baza sancțiunilor disciplinare aplicate de Ministerul Sănătății - avertisment și mustrare aspră.

Svetlana Cebotari a fost ministră a Sănătății în ianuarie–septembrie 2018, în timpul guvernului condus de Pavel Filip. Ulterior, Cebotari a preluat funcția de director al Centrului Național de Transfuzie a Sângelui.

Viorica Mija
11/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii