DOC//Magistratul suspendat, Aureliu Postică, cu nou judecător la instanța supremă

Viorica Mija
09/02/2023
Sursa: CIJM

Recursul depus de judecătorul suspendat Aureliu Postică a ajuns la instanța supremă. Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiție (CSJ) a dispus accelerarea procedurii de judecare a recursului, dar și schimbarea judecătorului. Conform procedurilor, cauza se transmite Președintelui interimar al CSJ, care urmează să dispună repartizarea dosarului altui judecător raportor, prin intermediul Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor.

Pe 11 octombrie 2022, judecătorul Aureliu Postică a chemat în instanță Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care a încuviințat desfășurarea perchezițiilor la domiciliul său. Așa cum i-a fost respinsă cererea la Curtea de Apel Chișinău, judecătorul a depus recurs în care a solicitat anularea încheierii primei instanțe, dar și accelerarea procedurii de judecare. Totodată, Postică a solicitat redistribuirea dosarului unui alt judecător, pe motiv că judecătorul raportor Nina Vascan este în concediu anual de odihnă, urmând să demisioneze la atingerea plafonului de vârstă.

„Ținând cont de prevederile legale și având în vedere că judecătorul raportor Nina Vascan, conform ordinului nr. 9-C din 12 ianuarie 2023 în perioada 17 ianuarie – 17 martie 2023 se află în concediul de odihnă anual și pentru a evita pericolul încălcării termenului rezonabil de examinare a recursului împotriva încheierii din 24 noiembrie 2022 a Curții de Apel Chișinău, Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie ajunge la concluzia de a admite cererea depusă de Aureliu Postica cu privire la accelerarea procedurii de judecare a recursului”, se arată în hotărârea CSJ.

Pe 9 septembrie 2022, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat efectuarea perchezițiilor la domiciliul lui Aureliu Postică, măsură solicitată de procurorul general interimar, Dumitru Robu. Magistratului i se incrimina faptul că a declarat cu 100.000 de lei mai puţin preţul terenului pe care îşi construieşte casa.

O altă acuzaţie adusă magistratului este că ar fi declarat venituri care nu corespund realităţii din activitatea celor două firme de consultanţă financiară şi contabilă ale soţiei sale, dar și ar fi diminuat preţul indicat în Declaraţia de avere şi interese personale pentru casa de locuit.

Pe 22 septembrie 2022, Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) și-a dat consimțământul pentru pornirea urmării penale împotriva lui Aureliu Postică, ca răspus la a doua sesizare depusă de Procurorul General interimar, Dumitru Robu.

Aureliu Postică a oferit un interviu în exclusivitate pentru Anticoruptie.md, în care a declarat că-și poate proba nevinovăția pe toate capetele de acuzare, iar dosarul inițiat pe numele său este unul fabricat. 

 

Viorica Mija
09/02/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii