DOC//Mitropolia Moldovei vrea să-i scoată prin judecată din biserici pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei

Viorica Mija
20/03/2024
Vizita mitopolitului Basarabiei la biserica din Ghidighici

Mitropolia Moldovei a acționat în judecată Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” din Ghidighici, municipiul Chișinău, una dintre comunitățile religioase care a trecut la Mitropolia Basarabiei la sfârșitul anului 2023. O cerere care are ca obiect trecerea dreptului de folosință asupra clădirii bisericii a fost depusă pe 18 martie la Judecătoria Chișinău. Contactat de portalul Anticoruptie.md, parohul lăcașului, Maxim Melinti, s-a arătat suprins de acțiunea în judecată, menționând că nu a primit o cerere prealabilă. El a promis că, după ce se va documenta, va reveni cu un comentariu. 

La sfârșitul lunii decembrie a anului trecut, Maxim Melinti, parohul Bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din Ghidighici, a anunțat desprinderea de Mitropolia Moldovei și aderarea la Mitropolia Basarabiei.

„Aderarea de-a lungul anilor a fost solicitată de către creștinii și enoriașii satului Ghidighici care și-au expus în acești ani dorința fermă de a reveni la Biserica-Mamă, la origini culturale, spirituale și la origini istorice. Este, întâi de toate, un act de recunoștință în fața înaintașilor noștri, a strămoșilor noștri, îndeosebi a sfinților părinți Dosoftei, Varlaam, Gurie Grosu, Alexei Mateevici, a marilor compatrioți de ai noștri - Ion și Doina AldeaTeodorovici, Nicolae Dabija, Grigore Vieru, Leonida Lari și a băștinașului nostru Ion Timofei Costin, care a făcut parte din Sfatul Țării și a devenit primar de Chișinău în anii 40 ai secolului trecut. Așa să ne ajute Bunul Dumnezeu!”, a subliniat Melinti.

Anticoruptie.md a semnalat, în investigația PREOȚI FĂRĂ VIZĂ DE REȘEDINȚĂ, o tendință îngrijorătoare de prigoană a preoților din localitățile Republicii Moldova, care vor să treacă de la Mitropolia Moldovei, subordonată canonic Patriarhiei Ruse, la Mitropolia Basarabiei. Cei care și-au declarat desprinderea sunt nevoiți, la propriu, să slujească în stradă, așa cum, odată cu caterisirea, sunt scoși din biserici și diabolizați. 

În același timp, reprezentanții Mitropoliei Moldovei declară că subiectul este unul tratat cu subiectivism de mass-media, iar reprezentanții Ministerului Culturii nu exclud că unele contracte încheiate cu Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldove ar putea fi renegociate de la zero, cu participare mai largă.

Viorica Mija
20/03/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii