Dosarul blanchetelor de pașapoarte în care sunt vizați Plahotniuc, Andronachi și Vîlcu: Au fost aplicate sechestre pe 49 de imobile  

Ilie Gulca
21/06/2022
Vladimir Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu. Cojaj: CIJM

Procuratura Anticorupție anunță că a aplicat sechestre pe 49 de imobile ale învinuiților în cauza penală privind achiziționarea blanchetelor pentru pașapoarte de către fosta administrație a Agenției Servicii Publice, care a provocat pierderi în valoare totală de peste 500 milioane de lei.  

Procurorii susțin că au citat pentru audieri în calitate de bănuiți/învinuiți persoane publice, care au activat în calitate de funcționari la Agenției Servicii Publice, precum și trei reprezentanți ai mediului de afaceri beneficiari efectivi ale plăților achitate abuziv de către ÎS CRIS „Registru” și, ulterior, de Agenția Servicii Publice, sau care au contribuit prin anumite acțiuni ca oamenii de afaceri să beneficieze de aceste plăți.

Beneficiari efectivi ai achizițiilor păguboase de la Agenția Servicii Publice (ASP) au fost Vladimir Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.    

„Inițial, până în iunie 2019, schema a fost implementată de Vladimir Plahotniuc și pusă în aplicare de Serghei Railean, Andronachi și toată echipa. După ce a fugit Plahotniuc în iunie 2019, schema a fost preluată și coordonată de către Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu. Aceștia au fost beneficiarii efectivi ai banilor”, a declarat sursa citată, având în vedere pierderile suportate de ASP în valoare totală de cele aproximativ 26 milioane de euro, echivalentul a peste 500 milioane de lei.  

Pe parcursul zilei de 3 mai 2022, procurorii anticorupție, ofițerii Serviciului de Informații și Securitate, ai Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al MAI și ai Centrului Național Anticorupție au efectuat 60 de percheziții la domiciliile, birourile de serviciu, automobilele foștilor și actualilor angajați ai Agenției Servicii Publice, precum și la persoane fizice și sediilor unor companii vizate în cadrul cauzei penale privind achiziționarea blanchetelor pentru pașapoarte.

În aceeași zi, treisprezece persoane au fost audiate și plasate în izolatorul de detenție preventivă al Centrului Naționale Anticorupție și al Direcției de Poliție a municipiului Chișinău în cadrul cauzei penale privind achiziționarea blanchetelor pentru pașapoarte de către fosta administrație a ASP.

Ilie Gulca
21/06/2022Follow us on Telegram

Comentarii