Dosarul Brăguță // Procurorii au cerut între 8 și 9 ani de închisoare pentru polițiștii din izolatorul de detenție

Julieta Savitchi, Cornelia Cozonac
21/09/2018
CIJM

Dosarul celor trei inspectori ai izolatorului de detenţie provizorie al Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău şi patru deţinuţi, care s-au aflat în aceeaşi celulă cu Andrei Brăguţă, tânărul decedat în urma violențelor la care a fost supus în cameră, se află pe ultima sută de metri, la Judecătoria Chișinău, Centru. În cadrul ședinței de vineri, procurorii au cerut între 8 și 9 ani de închisoare pentru polițiștii din izolatorul de detenție și între 9 și 13 ani pentru codeținuți. La următoarea ședință de judecată ar urma să fie pronunțată sentința.  

Poliţiştii sunt acuzaţi de manifestarea consimţământului tacit la comiterea actelor de tortură de către codeţinuţi în privinţa lui Andrei Brăguţă, precum şi pentru supunerea victimei la tratamente inumane. În acţiunile codeţinuţilor, procurorii au reţinut aplicarea, cu consimţământul tăcit şi expres al poliţiştilor din izolator, a violenţei, tratamentului inuman şi vătămarea intenţionată a integrităţii corporale, comise în privinţa lui Andrei Brăguţă. Procuratura a făcut publice și câteva înregistrări video din care se vede cum tânărul era bătut cu cruzime în celulă de către patru deținuți, în timp ce polițiștii din tură se plimbau pe coridoare fără a interveni. 

Avocatul PromoLex, Vadim Vieru, care susține cauza părinților lui Andrei Brăguță, a comunicat pentru Anticorupie.md că în timpul apropiat urmează să fie pus pe rol un alt dosar penal, în care vor compărea doi medici de la Penitenciarul nr.16. Lor li se incriminează că nu i-au acordat lui Brăguță asistență medicală calificată. Medicii au stabilit o diagnoză greșită tânărului torturat și l-au ținut în condiții inumane, din care cauză nu a fost tratată pneumonia, ceea ce i-ar fi provocat decesul. 

Un alt dosar, în care 13 polițiști sunt învinuiți de moartea lui Brăguță, se află pe rol la Judecătoria Chișinău. Vadim Vieru spune că examinarea dosarului decurge anevoios din cauza numărului mare de participanți.

Andrei Brăguță, în vârstă de 31 ani, a decedat în condiții suspecte în penitenciar la 26 august, 2017, la mai puțin de două săptămâni după ce a fost reținut pentru depășirea limitei de viteză. Actul de expertiză medico-legală constată că victima a decedat la Penitenciarul spital din Pruncul din cauza unei pneumonii purulente, de care s-ar fi îmbolnăvit în detenţie. Mai multe secvențe video, dar și fotografii în care se văd echimoze pe corpul tânărului, arată că el a fost supus unor violențe în timp ce s-a aflat în custodia instituțiilor statului. 

Avocatul Poporului a constatat grave abateri de la legislație care au dus la decesul lui Andrei Brăguță. Alexandru Zubco, expert în cadrul Instituției Avocatul Poporului, spune că în anul ce s-a scurs de la decesul lui Andrei Brăguță autoritățile au reușit să pună la punct procesul de documentare a persoanelor care intră în custodia statului și comunicarea cazurilor de violență din interior, dar nu au fost soluționate problemele grave, de sistem, scoase în evidență de acest caz.

Oficiul ombustmanului a făcut peste 50 de recomandări pentru ministerele de Interne, al Justiției, Sănătății, Departamentul Instituțiilor penitenciare. Doar vreo 10 procente au fost implementate, dar cele mai grave au rămas. Soluționarea unora ține și de sistemul legislativ, de schimbarea practicilor. Acordarea asistenței medicale în sistemul inchis și reținerea persoanelor cu dizabilități râmân încă a fi probleme grave...”, a declarat Alexandru Zubco.    

Comitetul European pentru Prevenirea Torturii (CPT) a recomandat transferarea serviciului medical din centrele de detenție în subordinea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Cu toate acestea, noul Planul Național de Acțiuni în domeniul Drepturilor Omului, adoptat în 2017 de Parlament, nu prevede măsuri pentru asigurarea independenței personalului medical din locurile de detenție.

Judecătorul care a sancționat arestul tânărului cu dizabilități psihice a fost demis din sistemul judecătoresc. La fel, și procurorul Ivan Filimon, care a instrumentat dosarul pornit pe numele lui Andrei Brăguță a fost eliberat din funcție. De asemenea, trei angajaţi ai sistemului penitenciar au fost sancţionaţi disciplinar în urma unei anchete de serviciu pornite după decesul tânărului Andrei Brăguţă. Şeful adjunct al Penitenciarului nr.16 de la Pruncul și șeful Serviciului medical al Penitenciarului nr.13 din Chișinău au fost concediaţi, în timp ce adjunctul ultimului a fost mustrat.

Julieta Savitchi, Cornelia Cozonac
21/09/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii