Dosarul celor 1,6 milioane de euro de la vama Leușeni: Tone de ambalaje pentru țigări descoperite la depozitele afiliate suspecților

Julieta Savițchi
14/05/2020
TVR Moldova

Peste 80 de tone de ambalaje pentru țigări au fost descoperite de ofițerii subdiviziunilor specializate ale Serviciului Vamal în urma perchezițiilor efectuate în dosarul celor 1,6 milioane de euro descoperite cu o lună în urmă de vameșii de la Leușeni. Perchezițiile au fost efectuate la două zile după ce un afacerist basarabean, stabilit cu traiul la Londra, a declarat că banii îi aparțin și că are documente privind proveniența lor legală.

Potrivit unui comunicat al Serviciiului Vamal, au fost efectuate 13 percheziții, inclusiv la depozitele deținute de suspecți. „Au fost depistate circa 80 de tone de ambalaj pentru confecționarea pachetelor de țigări, care erau acoperite cu hârtie de ambalaj pentru bomboane. Bănuiții sperau să mascheze marfa și să o ascundă de la controlul vamal, intenționând să o scoată ilegal din țară cu destinația Uniunea Europeană. Mai mult, în cadrul descinderilor, ofițerii Serviciului Vamal au depistat diverse părți componente ale echipamentelor de ambalare a țigărilor”, informează Serviciul Vamal.

Amintim că în dosarul respectiv figurează doi suspecți. Unul dintre ei este șoferul tirului, care se află în arest preventiv. Cel de-al doilea este Adrian Dulgher, un tânăr milionar din Londra cu origini basarabene, care s-a autodenunțat că este proprietarul celor 1,6 milioane de euro. Acesta s-a autodenunțat și a fost audiat în calitate de suspect luni.

După ce a fost audiat de procurori, Adrian Dulgher a făcut declarații pentru postul de televiziune PRO TV Chișinău. Acesta a spus că banii proveneau dintr-o afacere din Africa și intenționa să-i investească în agricultură, în extinderea unui frigider pentru fructe. Afaceristul a mai declarat că intenționa să declare banii, dar nu a putut să ajungă la timp din cauza restricțiilor impuse în legătură cu pandemia de Covid-19. Întrebat de ce nu a transferat banii prin sistemul bancar, Dulgher a răspuns că așa a găsit el de cuviință.

Anterior, în mass-media s-a scurs informația că banii ar aparține lui Vladimir Mardar, alias Tătăroi, dat în urmărire generală de către forțele de ordine din România și Ucraina pentru contrabandă cu țigări și droguri. Ulterior, Ion Caracuian, șeful PCCOCS, a declarat că Mardar nu figurează în dosar.

Julieta Savițchi
14/05/2020

Comentarii