Dosarul „coruperea deputaților” // Modelul vizat în cauza penală, condamnată la 8 ani de închisoare cu executare

Anticoruptie.md
10/04/2017
Vitalie Burlacu, în ziua în care a fost reținut de ofițerii CNA pentru tentativă de corupere a deputaților. Sursa foto: deschide.md

Curtea de Apel Chișinău a menținut decizia prin care Vitalie Burlacu, principalul figurant în dosarul privind coruperea deputaților, a fost condamnat la 11 ani și patru luni de închisoare cu executare. Totodată, magistrații au recalificat acțiunie complicei acestuia, modelul Irina Baglai, condamnând-o la opt ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis. Ambii urmează să achite și câte o amendă de 400.000 de lei și, respectiv, 350.000 de lei.

Decizia în dosarul „coruperii deputaților” a fost dictată de Judecătoria sectorului Buiucani al Capitalei în iulie 2016, sentința fiind pronunțată în lipsa lui Burlacu. Atunci, Irina Baglai a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare, cu suspendare pe un termen de doi ani. 

„Instanța de fond recalificase acțiunile ei, din comiterea infracțiunii prevăzute de art. 325 - corupere activă, în art. 323 - favorizare. Noi am contestat aspectul dat, fiindcă nu am fost de acord cu recalificarea. Astăzi, Curtea de Apel a condamnat-o pentru corupere activă. În mometul când instanța a intrat în deliberare, ea părăsit sala de judecată, iar la pronunțare nu s-a prezentat. După ce decizia va fi expediată organelor competente, urmează să fie pusă în aplicare”, a precizat procurorul Vitalie Galeru pentru Anticoruptie.md. 

Fostul polițist Vitalie Burlacu și modelul Irina Baglai au fost reținuți la 7 martie 2014, în timp ce urmau să transmită 250 de mii de dolari unui deputat, pentru a părăsi fracțiunea din care făcea parte. După ce a fost eliberat din arest preventiv, Burlacu nu s-a mai prezentat la şedinţele de judecată. Procurorii l-au anunţat pe fostul angajat al Ministerului de Interne în urmărire generală, însă nu au putut obţine mandat de arestare, deoarece acesta s-a aflat în arest mai mult de un an. 

Procesul de judecată a durat în prima instanţă mai bine de doi ani, timp în care au fost numite 49 de ședințe, dintre care o treime au fost amânate din cauza că inculpaţii sau apărătorii acestora nu se prezentau.

Anticoruptie.md
10/04/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii