Dosarul „coruperea deputaților” // Modelul vizat în cauza penală, condamnată la 8 ani de închisoare cu executare

Anticoruptie.md
10/04/2017
Vitalie Burlacu, în ziua în care a fost reținut de ofițerii CNA pentru tentativă de corupere a deputaților. Sursa foto: deschide.md

Curtea de Apel Chișinău a menținut decizia prin care Vitalie Burlacu, principalul figurant în dosarul privind coruperea deputaților, a fost condamnat la 11 ani și patru luni de închisoare cu executare. Totodată, magistrații au recalificat acțiunie complicei acestuia, modelul Irina Baglai, condamnând-o la opt ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis. Ambii urmează să achite și câte o amendă de 400.000 de lei și, respectiv, 350.000 de lei.

Decizia în dosarul „coruperii deputaților” a fost dictată de Judecătoria sectorului Buiucani al Capitalei în iulie 2016, sentința fiind pronunțată în lipsa lui Burlacu. Atunci, Irina Baglai a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare, cu suspendare pe un termen de doi ani. 

„Instanța de fond recalificase acțiunile ei, din comiterea infracțiunii prevăzute de art. 325 - corupere activă, în art. 323 - favorizare. Noi am contestat aspectul dat, fiindcă nu am fost de acord cu recalificarea. Astăzi, Curtea de Apel a condamnat-o pentru corupere activă. În mometul când instanța a intrat în deliberare, ea părăsit sala de judecată, iar la pronunțare nu s-a prezentat. După ce decizia va fi expediată organelor competente, urmează să fie pusă în aplicare”, a precizat procurorul Vitalie Galeru pentru Anticoruptie.md. 

Fostul polițist Vitalie Burlacu și modelul Irina Baglai au fost reținuți la 7 martie 2014, în timp ce urmau să transmită 250 de mii de dolari unui deputat, pentru a părăsi fracțiunea din care făcea parte. După ce a fost eliberat din arest preventiv, Burlacu nu s-a mai prezentat la şedinţele de judecată. Procurorii l-au anunţat pe fostul angajat al Ministerului de Interne în urmărire generală, însă nu au putut obţine mandat de arestare, deoarece acesta s-a aflat în arest mai mult de un an. 

Procesul de judecată a durat în prima instanţă mai bine de doi ani, timp în care au fost numite 49 de ședințe, dintre care o treime au fost amânate din cauza că inculpaţii sau apărătorii acestora nu se prezentau.

Anticoruptie.md
10/04/2017Become a Patron!

TestRapid

Comentarii