Dosarul fraudei bancare // Magistrații au emis mandate de arestare pe numele a cinci inculpați

Marcela Meglei
07/12/2020

Șase persoane, printre care foștii conducători ai celor trei bănci falimentate - Banca de Economii, Unibank și Banca Socială -, dar și reprezentanți ai holdingului Șor au fost puși oficial sub învinuire pentru două capete de acuzare: escrocherie în proporții deosebit de mari și spălare de bani în interesul unei organizații criminale. Pe numele a cinci dintre inculpați magistrații au emis mandate de arestare pentru 30 de zile, iar al șaselea a fost plasat în arest la domiciliu, anunță Procuratura Generală.

Într-un comunicat al PG, se arată că sâmbătă și duminică, magistrații au admis demersurile procurorilor, dispunând arestarea a cinci figuranți pentru 30 de zile. Fiind audiați de procurori, patru dintre aceștia au făcut uz de dreptul lor procesual de a nu da declarații.

„Imediat după pronunțarea încheierii de arest, avocații au solicitat intervenția serviciilor de asistență medicală urgentă, trei dintre cei cinci arestați preventiv fiind preluați de medici și internați în spital. În cursul zilei de luni, procurorii urmează să stabilească necesitatea aflării acestora în continuare în instituțiile medicale.

Cât despre un alt figurant din dosar care a depus depoziții pe marginea învinuirilor aduse, instanța a decis plasarea acestuia în arest la domiciliu pentru o lună”, se precizează în comunicat.

Amintim că, șase persoane, printre care ex-conducătorii instituțiilor bancare implicate în devalizarea sistemului bancar din republică, au fost reținute vineri de Procuratura Anticorupție și PCCOCS, cu suportul operativ al CNA. Portalul Anticoruptie.md a aflat că printre cei reținuți se numără Sergiu Albot, care a deținut funcția de președinte al Băncii Sociale din decembrie 2013 până în mai 2014, când a demisionat din propria inițiativă, Natalia Rahuba, care a preluat la 1 iunie 2014 funcția de președintă a Băncii Sociale, în urma demisiei lui Albot, Svetlana Focșa, ex-vicepreședinta Consiliului de administraţie și fosta directoare financiară a băncii și Mariana Frunze și a deținut anterior o funcție importantă la Banca Socială. Procurorii i-au reținut vineri și pe fostul președinte al Băncii de Economii, Viorel Bîrca, și pe ex-președintele UniBank, Dumitru Țugulschi.

Marcela Meglei
07/12/2020Follow us on Telegram

Comentarii