Dosarul Glorinal // Presupuse scheme de preluare a afacerii, dezvăluite de avocații lui Vasile Chirică. Cum comentează părțile vătămate

Julieta Savițchi
14/09/2020

Fondatorul și președintele Companiei Glorinal, Vasile Chirică, învinuit de procurori că ar fi înșelat zeci de persoane care au investit în locuințe, susține că a nimerit într-un cerc vicios, pus la cale de persoane care intenționează să-i preia afacerea. Chirică i-a scris procurorului general, Alexandr Stoianoglo, despre schema pusă la cale, încă la începutul anului curent. Avocații omului de afaceri spun că scrisoarea nu a ajuns la destinatar. În același timp, zeci de persoane care se declară părți vătămate în dosarul Glorinal se arată indignate de faptul că apărătorii lui Chirică susțin că este vorba de un atac raider.

Atac raider și rolul fraților Nemțeanu

În scrisoarea semnată de Vasile Chirică la data de 13 ianuarie 2020, acesta îi acuză pe oamenii de afaceri Oleg și Vladimir Nemțeanu că i-au organizat probleme financiare, iar cu ajutorul unor judecători și al executorului judecătoresc George Boțan, au adus întreprinderea în proces de insolvabilitate și nu i-au permis să-și onoreze obligațiunile față de creditori și investitori.

Fondatorul de la Glorinal îi mai acuză pe frații Nemțeanu că aceștia nu au mai dorit imobilele în care au investit, i-au cerut să le restituie banii și l-au amenințat că-l vor băga la închisoare și îi vor lua compania.

Chirică mai scrie că le-a transmis fraților Nemțeanu în proprietate bunurile imobile încă în 2014, însă aceștia l-au anunțat, în mai 2017, că reziliază contractul și vor să le fie restituiți banii. În scurt timp, frații Nemțeanu au depus o cerere în instanță privind rezilierea contractului și restituirea datoriei.

Dosarul civil se mai află pe rol. Avocații fraților Nemțeanu au cerut în instanță asigurarea acțiunii, astfel că a fost aplicat sechestru pe toate activele companiei, iar aceasta nu a putut să mai activeze.

Autorul plângerii îi acuză pe frații Nemțeanu, că, ajutați de George Boțan, au depus mai multe cereri în instanță privind inițierea procedurii de insolvabilitate a Companiei Glorinal. Instanța le-a acceptat în cele din urmă demersul și l-a numit administrator de insolvabilitate pe Roman Pelin, care își are sediul la aceeași adresă cu George Boțan.

Chirică l-a acuzat și pe Pelin că l-ar fi împiedicat să-și onoreze obligațiunile debitoriale.

Avocata Ala Raevschi ne-a comunicat că apără de mai mult timp interesele Companiei Glorinal și că în schemă ar fi implicați Dorin Damir, finul de cununie al ex-liderului PDM, Vladimir Plahotniuc, fostul vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, Oleg Sternioală, precum și finul acestuia, avocatul Iurie Tabarcea. „De ce nu-i investigați pe acești frați Nemțeanu? Ei duc pachete în Italia și dacă faci un simplu calcul matematic, ei nu au putut să câștige atâția bani. Mai degrabă ar fi banii lui Oleg Sternioală. Este implicat și Damir, acesta este specialist în atacuri raider. Se pregătește și un film la această temă. Eu încă în 2017 l-am însoțit pe Vasile Chirică la niște tratative în legătură cu problema creată de frații Nemțeanu. Știți cine a venit? Iurie Tabarcea și Dorin Damir. Atunci ne-am înțeles să acorde timp pentru achitarea datoriei și să renunțe la procedura de insolvabilitate. Parcă ne-am înțeles și am primit asigurări că judecătorii de la Curtea de Apel nu vor admite insolvabilitatea. Așa a și fost. Dar în scurt timp, au depus o cerere nouă de insolvabilitate. Aceasta demonstrează că scopul nu constă în restituirea banilor către frații Nemțeanu, ci în preluarea companiei Glorinal. De ce frații Nemțeanu timp de doi ani nu au dorit să contacteze cu Vasile Chirică ca să preia imobilele? Acesta îi căuta, iar ei nu răspundeau. Pentru ca apoi să apară brusc și să ceară rezilierea contractului? Clientul meu a încercat să dea în exploatare blocurile din cartierul Poșta Veche pentru ca oamenii să-și poată înregistra imobilele la Cadastru, dar Pelin a refuzat să depună cererea de dare în exploatare. După Pelin a fost numit administrator de insolvabilitate Ruslan Vasiliev. Acesta și-a exercitat atribuțiile și a inițiat procedura de înregistrare la Cadastru a apartamentelor investitorilor. În scurt timp i-au intentat dosar penal și l-au înlăturat, fiind numit un alt administrator de insolvabilitate”, a dezvăluit apărătoarea Raevschi.

Avocatul Victor Munteanu susține că litigiul dintre Compania Glorinal și creditori constituie un raport strict civil și nu se încadrează în normele Codului Penal, iar plasarea lui Vasile Chirică și a foștilor săi subalterni în arest preventiv este abuzivă și lipsită de logică. „Există mai multe cereri în instanța civilă, care nu au fost soluționate. Al doilea aspect este că întreprinderea Glorinal se află din 2017 în proces de insolvabilitate și nu înțeleg care sunt nemulțumirile față de Vasile Chirică, dacă acesta a fost înlăturat de mai mulți ani de la conducerea Glorinalului. Cred că s-a ajuns la această situație pentru că opinia publică a fost informată distorsionat, fiind nemulțumită de alte precedente, când alte companii de construcții au luat banii de la oameni, dar nu au mai construit locuințele promise. Aici este altă situație. Blocurile au fost construite, iar oamenii locuiesc acolo de aproape trei ani. Singura problemă este că din cauza sechestrelor aplicate în procedura de insolvabilitate oamenii nu-și pot înregistra imobilele la Cadastru. Dar aici nu este vina lui Chirică. Cât privește creditul bancar, nu este o ilegalitate ca un antreprenor să contracteze credite de la instituțiile bancare și să lase gaj anumite bunuri. În cazul Companiei Glorinal a fost aplicat sechestru pe toate activele, costul cărora depășește suma debitorială, iar prin această insolvabilitate, creată artificial, Compania Glorinal a fost pusă într-un cerc vicios ca să nu poată activa și a-și onora datoriile”, a precizat apărătorul.

„Niciun fel de atac raider, doar înșelătorie”

Pe de altă parte, executorul George Boțan susține că nu a avut pe ce să aplice sechestru și nu a putut să asigure acțiunea pentru clienții săi. „Instanța ne-a admis demersul privind aplicarea sechestrului pentru asigurarea acțiunii, dar când am vrut să aplic sechestrul, nu a fost posibil, deoarece alți creditori au aplicat mai înainte sechestru pe bunurile și conturile Companiei Glorinal. Chirică nu mai are aproape nimic. I-au rămas niște parcări la Valea Trandafirilor, pe care le dă în arendă, iar plățile nu trec prin contabilitatea întreprinderii”, s-a justificat executorul.

Reprezentantul fraților Nemțeanu, avocatul Denis Buța, ne-a declarat că procesul de insolvabilitate a fost inițiat la inițiativa lui Chirică. „Clienții mei au investit banii munciți în afara țării încă în 2008. Inițial au investit în apartamente, apoi Chirică le-a propus să investească și în spații comerciale. Profitând de faptul că frații Nemțeanu se aflau mai mult peste hotare, Chirică le-a vândut spații comerciale care erau gajate la bancă, fără să-i informeze. Ei au aflat că bunurile lor sunt gajate la bancă în 2017 și s-au adresat în judecată pentru rezilierea contractelor. Ei au investit banii până în 2013 și atunci trebuiau să intre în posesia bunurilor, ceea ce nu s-a întâmplat până acum. Cei de la Glorinal, văzând situația și mai ales că mai erau și câteva sute de persoane care nu au intrat în posesia apartamentelor, au inițiat singuri procesul de insolvabilitate.

Da, frații Nemțeanu au depus prima cerere de insolvabilitate, dar juriștii de la Glorinal au prezentat rapoarte financiare care demonstrau că au creanțe care fac posibilă achitarea datoriilor. Astfel cererea clienților mei a fost respinsă. Peste o perioadă Nemțeanu a mai depus o cerere de insolvabilitate, care la fel a fost respinsă. Însă la câteva zile un cunoscut de-al lui Chirică, care deține un apartament de 50 de mii de euro la Poșta Veche, s-a adresat cu cerere de insolvabilitate, iar Vasile Chirică a prezentat rapoarte că întreprinderea se află în incapacitate de plată. Instanța a acceptat demersul. Când a fost numit adminisrator de insolvabilitate Ruslan Vasiliev, acesta, în complicitate cu Chirică, a început să perfecteze actele pentru imobilele care aparțineau lui Chirică și cunoscuților săi. Din această cauză lui Vasiliev i-a fost intentat dosar penal. Ce fel de schemă poate fi, dacă ei au cerut insolvabilitatea? Nu e niciun fel de atac raider, e doar înșelăciune”, ne-a declarat Buța.

Și Dorin Damir a respins acuzațiile aduse. Acesta recunoaște că a participat anterior la niște negocieri, dar susține că a fost de partea lui Vasile Chirică. „Am fost la o întâlnire, m-a rugat cineva din anturajul domnului Chirică ca să conving cealaltă parte să renunțe la cererea de insolvabilitate și să ofere timp pentru achitarea datoriilor. A fost și Iurie Tabarcea, dar în calitate de avocat al fraților Nemțeanu. De atunci nu am avut nicio implicare. Probabil că folosesc numele meu ca să-și justifice acțiunile”, ne-a declarat Damir.

Ce spun locatarii care nu-și pot perfecta actele pentru locuințele achitate

Zeci de locatari din blocurile construite de Glorinal în cartierul Poșta Veche ne-au telefonat să ne spună cum au fost înșelați de Compania Glorinal. Oamenii spun că, deși locuiesc în aceste apartamente, ei nu sunt siguri pentru ziua de mâine și se tem că vor fi aruncați în stradă. Ei nu-și pot perfecta viza de reședință, nu pot vinde imobilele, nu le pot  gaja și nu se pot înregistra la medicul de familie în sectorul unde locuiesc.

Locatarii blocului de la Poșta Veche protestează. Foto: CIJM

Eugen Jitariuc: „Eu locuiesc într-un apartament cu două odăi pentru care am achitat 45 de mii de euro. Am primit apartamentul în 2016, dar trebuia să-l primesc încă în 2013. Nici lucrările nu au fost finalizate. De exemplu, ascensorul a fost instalat abia la finele anului 2019. Ei au întocmit contractele în așa fel că dacă lucrările nu erau finalizate, oricum trebuia să accepți bunul și să nu reziliezi contractul. Apartamentul meu nu este gajat la bancă. Dar eu nici nu sunt proprietarul locuinței pentru care am achitat. Casa nu este dată în exploatare. Am fost să protestez atunci când Chirică a fost escortat în instanță ca să-mi apăr dreptul meu. Nu am fost plătit de nimeni, așa cum invocă avocații săi. Nu erau străini printre protestatari, erau vecinii mei, înșelați de Chirică. Erau și doi actori printre protestatari, dar ei la fel, sunt vecini de-ai mei și au fost înșelați de Chirică”, ne-a spus bărbatul.

Guzun Nadejda: „Am aflat în 2018 că apartamentul meu este gajat la bancă. Soțul meu a lucrat la Glorinal. Eu am fost de mai multe ori la ei ca să ne facă un contract cu ei. Dar de fiecare dată mi s-a refuzat. Am protestat de mai multe ori. Și-au amăgit și angajații lor. M-am săturat să plătesc la avocați. Soțul este bolnav, nu lucrează, iar eu trebuie să achit pentru serviciile avocaților din salariul modest de profesoară. Suntem oameni simpli, cine va răspunde pentru lacrimile mele și ale copiilor mei? Am protestat la Judecătorie, iar o doamnă striga la noi că suntem plătiți. Nu este adevărat. Noi nu știm ce să mai facem, cum să ne facem dreptate”, a spus profesoara printre lacrimi.

Turtureanu Sergiu: „Blocul în care locuiesc a fost construit cu abateri. Proiectul pevedea două intrări în bloc, dar s-a făcut doar una. Chiar azi s-a blocat ușa la apartament, iar copilul de un an și opt luni a rămas singur în casă. Am chemat pompierii, dar nu au putut să intre și să monteze scara ca să pătrundă în locuință. Am riscat eu, m-am legat cu o funie și am intrat pe geam în locuința de la etajul 10. Ne-au impus să achităm integral pentru locuință încă în 2013, dar nu au finisat lucrările. Ne-au înșelat și la metraj, mi-au scris cu un metru pătrat mai mult și astfel am plătit cu peste 500 de euro mai mult. Cine va răspunde pentru toate ilegalitățile? Suntem disperați”.

Vasile Chirică și alți șapte angajați ai Companiei Glorinal au fost reținuți pe 7 septembrie de către forțele de ordine, iar două zile mai târziu au primit mandate de arestare pe un termen de 30 de zile.

Compania Glorinal a ajuns una de succes în perioada guvernării comuniste și se vehicula că ar fi condusă din umbră de familia Voronin. Anume în perioada când la cârma ţării se afla Vladimir Voronin, Glorinal SRL a câștigat mai multe licitaţii bănoase cu statul, printre care restaurarea mănăstirilor Căpriana şi Curchi, şi a Complexului memorial „Eternitate”. În perioada respectivă se vehicula că beneficiarul din umbră al Companiei Glorinal ar fi Oleg Voronin, fiul lui Vladimir Voronin. În 2008, fondatorul și directorul Companiei, Vasile Chirică, a fost decorat de către Voronin cu Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincţie în stat.

Julieta Savițchi
14/09/2020

Comentarii