Dosarul Laundromat // Sute de milioane de dolari au servit la coruperea deputaților

Cornelia Cozonac
18/12/2020

O parte din milioanele de dolari care au trecut prin Republica Moldova în schema Laudromatului au fost folosite pentru a corupe deputați din legislativele anterioare și anumiți funcționari. Această constatare a fost  făcută vineri, de deputata Platformei DA, Inga Grigoriu, după ședința comisiei parlamentare de anchetă privind Laundromatul, pe care aceasta o conduce. Sute de milioane de dolari au rămas în Republica Moldova, iar o parte din bani a fost extrasă de persoane nerezidente în Republica, care au venit prin regiunea transnistreană. Ședința comisiie de anchetă s-a desfășurat cu ușile închise.

Comisia de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova s-a întrunit vineri în a doua ședință, în cadrul căreia au fost audiați  reprezentanți ai Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor. „Au fost menționate nume, beneficiari, jurisdicții străine unde au ajuns banii care au trecut prin scheme din Republica Moldova. Toate aceste documente au fost transmise în procuratură”, a spus șefa comisiei de nachetă. .

Inga Grigoriu a menționat că banii din schema Laudromatului nu au avut un caracter tranzitoriu în RM, așa cum se vehiculează în ultimii ani, ci chiar au rămas aici în sume de ordinul sutelor de milioane. „Săptămâna trecută nu știam care a fost destinația finală a banilor extrași cash. N-o să credeți, dar uneori se scria că destinația lor e pentru a cumpăra hârtii de valoare. Am aflat că o persoană foarte cunoscută venea în instanțe, la procesele ce se judecau în instanțele noastre și acțiunile legate de creditori. La fel, persoane care acționau în interesele creditorilor veneau din Ucraina, dar în registrele de trecere a frontierei nu erau înscrise. De asemenea, creditorii se adresau la aceiași patru executori judecătorești”, a declarat Inga Grigoriu.

Comisia de anchetă își propune să elucideze cum a fost posbili de modificat cadrul legal pentru a vulnerabiliza legislația, astfel încât instituțiile abilitate să nu poată să investigheze până la capat schemele de înaltă corupție.  

Comisia de  anchetă a primit un răspuns la o interpelare de la BNM, care este secretizat, dar care reconstituie un tablou mult mai clar legat de nume, conturi, descrise persoane fizice și juridice, executori judecătorești, tranzacții. „Acest raport este și în gestiunea organelor de anchetă. În cazul în care l-au pierdut, îl pot solicita de la BNM”, a precizat Inga Grigoriu.

În același timp, șefa comisiei de anchetă și-a exprimat îngrijorarea că în procuratură ar fi persoane interesate să claseze dosarul privind Laudromatul. Ea a făcut un apel către procurori să ducă ancheta la bun sfârșit: „Acest dosar trebuie să aibă finalizare, pentru că spălarea de bani nu numai că a știrbit imaginea țării noastre, dar a și supus vulnerabilității cadrul legal, a atentat la integritatea instituțiilor publice, a crescut corupția la nivel înalt. Nu veți face decăt să întăriți și mai mult acea stare de impunitate”. 

Săptămâna viitoare urmează să fie audiați reprezentanții BNM care au cerut, la fel, o ședință închisă.

Schema de spălare de bani din Federația Rusă prin sistemul bancar și judiciar din mai multe țări, inclusiv Republica Moldova, cunoscută drept „spălătoria rusească” sau „Laundromat” a fost deconspirată de jurnaliştii OCCRP, inclusiv Rise Moldova, în colaborare cu reporteri de la publicaţia rusească „Novaia Gazeta”, ziarul britanic „The Guardian” şi alte instituţii media.  Valoarea totală a acestor tranzacţii a constituit 156 miliarde de dolari. Banii au ajuns în 732 de bănci din 96 de state ale lumii. Beneficiarii acestora sunt 5.140 de companii din diferite state – din SUA şi Africa de Sud până în China şi Australia. În R. Moldova au fost spălaţi 22,3 miliarde de dolari.

Centrul de Investigații Jurnalistice a relatat o serie de anchetele cu genericul Prin intermediul sistemului judecătoresc din R. Moldova au fost spălate 18 miliarde de dolari din 2010 încoace  cum a funcționaschema de spălare în Moldova, câți judecători au fost implicați în schemă și cum au acționat. 

În iulie 2019 în cadrul Clubului Jurnaliștilor de Investigație, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice reprezentanți ai mai multor structuri de stat responsabile d ecercetarea cazurlui au menționat că nu s-a reușit să ducă la bun sfârșit investigațiile ce țin de Laundromatul rusesc, schema prin care, cu ajutorul judecătorilor moldoveni, s-au spălat, printr-o bancă din Chișinău, peste 22 de miliarde de dolari proveniți din Federația Rusă. Aceasta face ca riscul repetării unor scheme de spălare de bani prin Republica Moldova, cu concursul sistemului bancar și cel de justiție, să persiste, potrivit concluziilor formulate de mai mulți experți în cadrul Clubului jurnaliștilor de investigație.   

Cornelia Cozonac
18/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii