Dosarul Metalferos // Procuratura Generală, SIS și SPIA al MAI au descins la Inspectoratul Național de Investigații al IGP

Anticoruptie.md
03/08/2020

Procuratura Generală, de comun cu ofițeri din cadrul Serviciului de Informații și Securitate și Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al MAI au descins luni la Inspectoratul Național de Investigații al IGP unde au efectuat mai multe percheziții. 

„Procuratura Generală, de comun cu SIS și SPIA al MAI, desfășoară acțiuni procesuale, necesare stabilirii adevărului obiectiv pe cazul vizând fraudarea SA Metalferos. La finalizarea acestora vom reveni cu detalii. Oferirea oricăror alte date poate afecta mersul anchetei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Maria Vieru.

Presa a scris că în cadrul operațiunii au fost reținute patru ofițeri din cadrul Direcției Investigarea Fraudelor Economice a INI. Unul dintre cei reținuți ar fi nepotul ex-ministrului MAI pe timpul comuniştilor, Valentin Mejinschi, persoană apropiată lui Vladimir Plahotniuc. Ziarul de Gardă a publicat recent o investigație în care s-a constat că Plahotniuc a avut drept de semnătură sau a fost beneficiar la cel puțin trei companii care au beneficiat în ultimii ani, direct sau indirect, de zeci de milioane de dolari de pe urma unor contracte cu Metalferos, societate pe acțiuni în care statul deține pachetul majoritar.

Amintim că la 27 ianuarie curent, președintele Igor Dodon a solicitat Guvernului să includă în lista de privatizări întreprinderea de stat Metalferos. Inițiativa președintelui a fost criticată de către reprezentanții opoziției. Schemele de corupție de la Întreprinderea de Stat Metalferos și interesele președintelui Dodon au fost deconspirate încă în 2017 într-o amplă anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice: „Metalferos: scheme, firme-fantomă și imunitate penală”. Jurnaliștii scriau că principalul exportator de metale feroase și neferoase din Republica Moldova este una dintre cele mai netransparente întreprinderi ale statului.

„Chiar dacă are rulaje anuale de circa un miliard de lei, iar de-a lungul anilor au existat multiple acuzații de evaziune fiscală și spălări de bani la companie, dosarele penale care au vizat întreprinderea în care statul deține 78% din acțiuni au ajuns de fiecare dată pe linie moartă. Iar companiile-fantomă despre care se spune că ar fi fost implicate în „afacerile murdare” de la Metalferos dispar de îndată ce ajung în vizorul opiniei publice, fiind înlocuite cu altele. La fel se întâmplă și cu administratorii societății pe acțiuni. În ultimii ani, Metalferos a schimbat trei directori. În schimb, directorul financiar al întreprinderii, Serghei Catană, activează acolo de prin 2007. Catană este nașul de cununie al actualului președinte Igor Dodon”, se arată în ancheta Centrului de Investigații Jurnalistice.

Anticoruptie.md
03/08/2020

Comentarii