Dosarul Metalferos: Procurorii solicită mandat de arestare pe numele unui fost director al întreprinderii

Julieta Saviţchi
08/11/2021

Procurorii au solicitat mandat de arestare pe un termen de 30 de zile pe numele fostului director al întreprinderii de stat Metalferos, Alexei Ţimbrovski. Acesta a părăsit Republica Moldova în vara anului 2019, după retragerea PDM de la guvernare, iar la moment nu s-ar afla în ţară. Solicitarea vine la două luni după ce procurorii au dispus ridicarea sechestrului de pe bunurile deţinute de Ţimbrovski.

Solicitat de reporterii portalului Anticorupţie.md, pricurorul pe caz, Vladislav Căruceru, a comunicat că dosarul este gata pentru a fi trimis în judecată, iar Ţimbrivski are statut de învinuit. Omul legii nu a vrut să ne comunice motivel pentru care la începutul lunii septembrie a fost scos sechestrul de pe bunurile lui Ţimbrovski.

Dosarul în cazul spălărilor de bani prin intermediul întreprinderii Metalferos a fost pornit la finele anului 2019. Procurorii au stabilit atunci că în perioada anilor 2015-2019, factori de decizie de la SA Metalferos au elaborat și au implementat o schemă infracțională bazată pe achiziționarea și comercializarea deșeurilor de metale feroase și neferoase, prin intermediul unor activități de intermediere fictive, cu falsificarea documentelor de procurare și de livrare a metalelor feroase și neferoase. Astfel, a fost majorat artificial  prețul la cumpărare și micșorat  la vânzare, diferența fiind încasată de cătri actorii implicați în schemă.

În document se mai arată că în perioada respectivă această diferență ar fi constituit 2 miliarde 169 milioane 646 mii de lei, suma prejudiciului adus bugetului fiind de peste 215 milioane lei.

Potrivit materialelor cauzei penale, membrii grupului, chiar dacă asigurau livrarea mărfurilor direct în adresa colectorilor specializați în metale feroase și neferoase din Turcia, Germania, Austria și Olanda, în lipsa unei justificări economice, au organizat semnarea unor contracte fictive de intermediere între SA Metalferos și câteva companii nerezidente. Ultimele aveau rolul de a procura fictiv metalele feroase și neferoase de la Metalferos la un preț redus, iar mai apoi efectuau vânzarea metalului la prețurile deja majorate de pe piața Turciei, Germaniei, Austriei și Olandei.

Diferența de preț era transferată, preponderent, în adresa companiilor Rowallan Overseas SA, Steel Marketing LTD și Innotube LLP, a căror beneficiari urmează a fi stabiliți în cadrul urmăririi penale.Suma prejudiciului rezultat în urma operațiunilor de export constituie circa 133 milioane lei.

Amintim că funcția de director interimar al SA Metalferos este asigurată de către Sergiu Catană, nașul de cununie al președintelui Igor Dodon. Acesta a preluat interimatul după plecarea democraților de la putere și formarea alianței dintre PSRM și Blocul ACUM. Amintim că Alexei Ţimbrovski care a condus  SA Metalferos timp de cinci ani, și-a dat demisia la începutul lunii august 2019.

Sergiu Catană a ajuns director financiar la Metalferos în 2007, la scurt timp după ce finul său de cununie, Igor Dodon, a fost numit ministru al Economiei.  În octombrie 2019, în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune N 4, Dodon a declarat că nașul său este profesionist și nu a fost implicat în scheme murdare.

Dosarul respectiv s-a aflat în gestiunea fostului procuror anticorupţie, Eugen Rurac. Ulterior, dosarul a fost ridicat şi transmis în gestiunea lui Vladislav Căruceru de la Procuratura Generală, iar asupra lui Rurac s-au făcut presiuni ca să demitioneze.

Procuratura Generală a mai anunţat, săptămâna trecută, că în dosarul Metalferos are statut de învinuit şi fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, şi că procurorii au solicitat mandat de arestare pe numele oligarhului fugar.

Surse din cadrul Procuraturii Generale au comunicat pentru portalul Anticorupţie.md că în dosarul respectiv mai figurează şi numele lui Sergiu Catană. Acesta şi-a dat demisia la 22 octombrie 2021. „Specificăm că, de-a lungul anilor, la S.A. Metalferos au existat multiple acuzații de evaziune fiscală și spălări de bani. Iar soarta dosarelor penale care au vizat întreprinderea, în care statul deține 78% din acțiuni, au rămas fără finalitate. Acestea urmează a fi investigate de acum încolo, iar noua conducere a întreprinderii va manifesta deschidere totală în acest sens” se arată într-o postare a Agenției Proprietății Publice în legătură cu demisia lui Catană.

Aceleaşi surse ne-au informat că procurorii ar putea să revoce decizia privind ridicarea sechestrului de pe imobilele lui Ţimbrovschi. Este vorba de un hotel şi o berărie de pe strada pietonală din Chişinău.

SA Metalferos este principalul colector și exportator de metale feroase și neferoase din Republica Moldova. Pe parcursul anilor, întreprinderea Metalferos a fost subiectul mai multor investigați jurnalistice privind evaziunea fiscală și spălarea de bani.

Julieta Saviţchi
08/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii