Dosarul omorului de la Vulcănești // Sentințele, lăsate în vigoare de Curtea de Apel. Cum comentează părțile

Julieta Savițchi
21/09/2020
Foto: CIJM

Curtea de Apel Chișinău a lăsat în vigoare sentințele pronunțate de Judecătoria Ungheni pe numele celor cinci tineri din satul Vulcănești, raionul Nisporeni, suspectați de omorul unui consătean de-al lor. Astfel, Ruslan Ibrian, tânărul care a apăsat pe trăgaci, va sta 12 ani într-un penitenciar de tip închis. Ceilalți patru bărbați vor face câte doi ani de pușcărie, fiind învinuiți de huliganism.

Decizia instanței de apel a nemulțumit ambele părți, dar și acuzatorii, toți fiind deciși să depună recurs în Curtea Supremă de Justiție.

Procurorii care au cerut 25 de ani de închisoare pentru Ibrian consideră că pedeapsa este prea blândă, iar Olga Stoica, văduva decedatului Serghei Stoica, a cerut instanței ca celor cinci acuzați să le fie aplicate pedepse cu închisoare pe viață.

Pe de altă parte, Florin Mavroian, tatăl unuia dintre tinerii condamnați la câte doi ani de închisoare, ne-a declarat că s-ar fi împăcat cu sentința dacă acum câteva zile nu ar fi apărut o declarație video a unuia dintre principalii martori ai acuzării, care susține că a fost impus de rudele victimei să dea declarații false. Mavroian a mai spus că rudele victimei continuă să îi amenințe cu moartea, după ce i-au izgonit anterior din sat, le-au incendiat casele și le-au furat bunurile.

Amintim că, Serghei Stoica a murit după ce a fost împușcat, în seara zilei de 25 mai 2019. Cinci consăteni au venit la el acasă pentru a clarifica o neînțelegere. Între ei s-a iscat o ceartă, iar unul a scos un pistol și a tras de câteva ori în direcția stăpânului casei.

Sub presiunea rudelor decedatului, cauza a fost investigată de organele de drept din Chișinău, iar la sfârșitul lunii august 2019, dosarul a fost trimis pentru examinare la Judecătoria Ungheni. Principalul suspect este învinuit în baza articolului 145, alineatul 2, care prevede de la 15 ani de închisoare până la detenția pe viață pentru omor premeditat în circumstanțe agravante. Celorlalți patru li se incriminează infracțiunea prevăzută de articolul 287, alineatul 3, care prevede de la trei până la șapte ani de închisoare pentru huliganism.

Centrul de Investigații Jurnalistice a realizat anterior o anchetă despre cazul respectiv în care a relatat despre „vendeta” romilor din Vulcănești și atitudinea autorităților.

Julieta Savițchi
21/09/2020

Comentarii