Dosarul Platon // Judecătorii de la Curtea Supremă de Justiție au respins recursul avocaților

Anticoruptie.md
14/11/2018
Veaceslav Platon, la una dintre ședințele Curții de Apel Foto: unimedia.md

Magistrații de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) au emis miercuri, 14 noiembrie, o decizie finală în dosarul controversatului om de afaceri Veaceslav Platon. Aceștia au calificat neîntemeiat recursul depus de avocații omului de afaceri împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău prin care i-a fost menținută condamnarea la 18 ani de închisoare.

Ședința de la CSJ a avut loc fără citarea și prezența părților. Din completul de judecată au făcut parte judecătorii Vladimir Timofti, Nadejda Toma și Anatolie Țurcan. Motivarea hotărârii va fi făcută publică pe 14 decembrie curent.

Amintim că, la 20 aprilie 2017, magistrații Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani, l-au condamnat la 18 ani de închisoare cu executare pe omul de afaceri Veaceslav Platon pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari. „Nu este un verdict pentru mine, ci pentru întreaga Moldovă! Circul lui Plahotniuc!”, a reușit să strige condamnatul în timp ce era scos din sala de judecată. 

Conform sentinței, Platon a fost privat de dreptul de a exercita funcții în sistemul bancar pentru cinci ani. Totodată, magistrații au dispus încasarea mijloacelor financiare în mărime de peste 869 de milioane de lei din valoarea bunurilor care îi aparțin. Acestea au fost sechestrate și urmează a fi înstrăinate.

Ulterior, Procuratura Generală a anunțat că a mai expediat în judecată un dosar care îl vizează pe Platon. În acest caz, omul de afaceri este învinuit de tentativă de escrocherie în proporţii deosebit de mari comisă de un grup criminal organizat.

Potrivit materialelor cauzei penale la care se face trimitere în comunicatul de presă al Procuraturii Generale, în 2016, businessmanul, fiind gestionarul pachetului majoritar de acţiuni a trei companii de asigurare, deţinute prin intermediul unor persoane interpuse, a organizat sustragerea banilor deţinuţi pe conturile companiilor.

Inculpatul ar fi implicat alte două persoane în calitate de autori, „care urmau să realizeze planul criminal elaborat în vederea obţinerii bunurilor ce nu li se cuvin”. Procurorii susţin că „acţiunile intenţionate ale grupului criminal nu şi-au avut efectul din cauze independente de voinţa făptuitorilor”, ei fiind reţinuţi.

În decembrie 2017, Platon a mai primit 12 ani de privațiune de libertate. De această dată, el s-ar face vinovat de tentativă de escrocherie în proporţii deosebit de mari şi corupere a mascaţilor Detaşamentului cu Destinaţie Specială „Pantera”. Decizia a fost luată de magistrații Judecătoriei Chișinău la 12 decembrie 2017. Sentinţa a fost dictată în lipsa omului de afaceri şi a avocaţilor săi, aceştia fiind înlăturaţi din proces. 

Una dintre cauze penale a fost expediată în judecată la mijlocul verii. Omul de afaceri a fost condamnat pentru faptul că, la 22 decembrie 2016, aflându-se în biroul de aşteptare din incinta Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani, a avut discuţii cu doi gardieni din cadrul Detaşamentului cu Destinaţie Specială „Pantera” al Departamentului Instituţiilor Penitenciare care asigurau paza şi escortarea acestuia în instanţele de judecată.

În cadrul discuţiilor, Veaceslav Platon le-ar fi promis gardienilor apartamente în Chișinău, automobile şi câte 5.000 de euro pe lună, pentru a-i permite acţiuni interzise în cadrul întâlnirilor cu avocaţii, inclusiv facilitarea accesului la un telefon mobil.

Avocații lui Platon au declarat că dialogul cu mascații a fost o glumă. 

Anticoruptie.md
14/11/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii