Veaceslav Platon, inculpat într-un nou dosar penal. Procurorii: „​A urmărit să însuşească banii disponibili în conturile Moldasig şi Alliance Insurance Group”

Anticoruptie.md
22/05/2017
Veaceslav Platon, la una dintre ședințele Curții de Apel Foto: unimedia.md

Omul de afaceri Veaceslav Platon, condamnat recent la 18 ani de închisoare în dosarul supranumit „​furtul miliardului”, este vizat într-o nouă cauză penală. Procuratura Anticorupţie anunţă că a expediat în judecată un dosar în care Veaceslav Platon este învinuit de tentativă de escrocherie în proporţii deosebit de mari, săvârşită de un grup criminal organizat.

Potrivit materialelor cauzei penale la care se face trimitere în comunicatul de presă al Procuraturii Generale, s-a constatat că în 2016 businessmanul, fiind gestionarul cu pachetul majoritar de acţiuni a trei companii de asigurare, deţinute prin intermediul unor persoane interpuse, a organizat sustragerea banilor deţinuţi pe conturile companiilor. Inculpatul ar fi implicat alte două persoane în calitate de autori, „care nemijlocit urmau să realizeze planul criminal elaborat în vederea obţinerii bunurilor ce nu li se cuvin”. Procurorii susţin că „acţiunile intenţionate ale grupului criminal organizat nu şi-au produs efectul, din cauze independente de voinţa făptuitorilor”, ei fiind reţinuţi.

„Aceştia au elaborat un plan infracţional de sustragere a mijloacelor financiare care se aflau pe conturile unei companii din România (peste 205 milioane de lei), dispunând iniţierea procedurii de separare de SA Moldasig. Aceasta urma să se petreacă prin schimbarea fictivă a acţionariatului, întru înlocuirea membrilor conducerii executive cu persoane loiale pentru a putea sustrage mijloacele financiare disponibile în conturile societăţii, prin semnarea actelor de transfer a lichidităţilor în adresa altor entităţi controlate tot de Platon. În decembrie 2016, la indicaţiile lui Veaceslav Platon, persoane interpuse, deţinând asupra sa procesul-verbal falsificat al Consiliului SA Moldasig şi alte documente perfectate cu depăşirea cadrului legal, fiind acte falsificate, s-au deplasat în România. Directorul general al companiei de asigurare din România însă s-a opus de a realiza intenţia infracţională de schimbare fictivă a acţionariatului companiei de asigurări în vederea sustragerii mijloacelor financiare, iar la întoarcerea în ţară persoanele au fost reţinute de către procurori”, se arată în comunicatul de presă. 

Procurorii susţin că Veaceslav Platon a urmărit să însuşească banii disponibili în conturile SA Moldasig şi SA Alliance Insurance Group - peste 3,5 milioane de lei şi aproximativ zece milioane de dolari. „Intenţia respectivă a apărut ca rezultat al blocării de către Comisia Naţională a Pieţii Financiare pentru acţionarea în mod concertat, a unui grup de acţionari ai SA Moldasig, controlaţi efectiv de către Veaceslav Platon. Datorită acestui fapt a intervenit riscul de a pierde influenţa asupra companiilor de asigurare, situaţie ce a generat adoptarea deciziei de către ultimul de a implementa numirea şi avizarea unor noi vicedirectori la companiile de asigurare şi identificarea soluţiilor de operare din numele ultimilor cu fluxurile financiare a companiilor de asigurări nominalizate. Aceştia urmau să efectueze operaţiuni ce ar duce la sustragerea mijloacelor financiare disponibile în conturile curente şi de depozit ale companiilor, prin transferarea lor în adresa altor societăţi comerciale controlate de Veaceslav Platon”, potrivit comunicatului de presă.

La mijlocul lunii aprilie, magistrații Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani, l-au condamnat pe Veaceslav Platon la 18 ani de închisoare cu executare pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari. La citirea dispozitivului sentinței a fost prezent și omul de afaceri. El a fost lipsit însă de ultimul cuvânt, fiind înlăturat de la judecarea procesului său la începutul anului. Businessmanul a declarat în repetate rânduri că este cercetat penal la indicaţia lui Vladimir Plahotniuc, care ar fi şi unul dintre principalii beneficiari ai fraudelor bancare. 

Anticoruptie.md
22/05/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii