Dosarul Sergiu Cebotari // Fostul angajat de la Poșta Moldovei, care a făcut dezvăluiri despre traficul de anabolizante, a fost din nou achitat

Mariana Colun
30/07/2020

Fostul şef al Serviciului control financiar şi audit intern al Întreprinderii de Stat Poșta Moldovei, Sergiu Cebotari, condamnat de prima instanță la opt ani de închisoare, a fost achitat joi de magistrații de la Curtea de Apel Chișinău. Instanța a decis să admită apelul avocatului lui Cebotari.

Amintim că Sergiu Cebotari a fost reținut în iulie 2016, după ce la poliția din Nisporeni ar fi fost înregistrate 16 plângeri din partea mai multor persoane, care au spus că funcționarul i-ar fi obligat să presteze lucrări agricole și nu le-ar fi plătit. La 1 august 2016, Judecătoria Nisporeni a eliberat mandat de arestare pe numele lui Cebotari, mandat anulat ulterior de instanța ierarhic superioară.

Reținerea lui Cebotari a coincis cu ziua în care acesta urma să meargă în Legislativ pentru a fi audiat de comisia specială de anchetă creată pentru a investiga activitatea Poșta Moldovei. Președintele comisiei, Grigore Cobzac, a afirmat că Cebotari urma să fie un martor-cheie al anchetei. El trebuia să ofere detalii despre circulația anabolizantelor prin colete trimise prin intermediul Poșta Moldovei. De asemenea, Cobzac a afirmat că și asupra lui au fost făcute presiuni, iar casa sa a fost spartă de două ori în perioada în care s-a ocupat de anchetă.

În cadrul emisiunii „Interpol” din 6 aprilie 2016, Sergiu Cebotari a afirmat că la Poșta Moldovei sunt puse în practică scheme de corupţie de milioane de lei pe zi: „În 2012, am descoperit o schemă de corupţie în cadrul acestei instituţii. Zilnic, prin Poşta Moldovei, se transportă colete în SUA şi Europa, cu ştampila instituţiei. Deşi pe pachete scrie că sunt produse cosmetice sau cărţi, în interior se află anabolizante. Pe piața neagră, 200 de grame ajung să coste de la 300 la 1.500 de dolari. Pe zi, se adună câte 7 milioane de lei şi se trimit până la 800 de colete”.

La 20 august 2019, Curtea de Apel a emis decizie de achitare în dosarul lui Cebotari. Aceasta a fost contestată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție. La 17 decembrie 2019, magistrații de la CSJ au admis recursul procurorului, au casat total decizia Colegiul penal al Curții de Apel Chișinău din 20 august 2019 și au dispus rejudecarea cauzei de către aceeași instanță de apel, în alt complet de judecată. 

Mariana Colun
30/07/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii