Dosarul urmăririi judecătoarei Bostan. Persoanele care o filau făceau „dări de seamă”

Ilie Gulca
23/06/2021
Ion Caracuian. Foto: procuror.magistrat.md

Șeful Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Ion Caracuian, a comunicat, miercuri, detalii despre dosarul urmării judecătoarei la Curtea de Apel Chişinău, Angela Bostan. Angajații Serviciului de Informații și Securitate și cei ai PCCOCS au reținut, pe 17 iunie, cinci persoane bănuite de „implicare activă în acțiunile infracționale privind inviolabilitatea vieții personale a unui judecător”.

Angajații PCCOCS au acționat în acest dosar, potrivit lui Ion Caracuian, după ce au fost informați că judecătoarea Angela Bostan este urmărită.

„Pentru început, noi nu știam dacă este urmărită organizat sau ocazional, dacă este urmărită din motive personale sau profesionale. Am fost puși în situația să gândim foarte abstract... Am demarat măsurile speciale de investigații și am ajuns la o grupare de persoane care a fost reținută”, a spus el despre demararea cauzei penale.

La un moment dat, continuă el, în timpul documentării, filările au fost oprite și procurorii au procedat la descinderi și rețineri ale persoanelor identificate.

„Suntem în faza de analiză a tuturor telefoanelor mobile, a computerilor, tabletelor ridicate și ale tuturor înscrisurilor figuranților. Trebuie să spun că am găsit foarte multe înscrisuri, inclusiv dări de seamă. Toate aceste materiale trebuie supuse unei analize”, a adăugat șeful PCCOCS.

El admite că persoanele reținute au încetat să o urmărească pe judecătoarea Bostan în urma unei scurgeri de informații.

„Nu știm exact din ce cauză au renunțat la filaj. Fie că a fost o scurgere de informație, fie că au observat că sunt supuși măsurilor speciale de investigație, fie că li s-a ordonat să întrerupă urmărirea.”  

Surse din cadrul procuraturii au comunicat reporterilor Centrului de Investigații Jurnalistice că ofițerii SIS ar fi recurs la o şmecherie pentru a-i determina pe angajații PCCOCS să pornească dosar penal în cazul filării magistratei.

Într-un raport adresat procurorilor, ofițerii SIS au indicat că magistrata Bostan este filată de persoane ar fi lucrat pentru oligarhul fugar, Ilan Şor. După reţinerea celor cinci suspecţi, s-a constatat, de fapt, că acestea ar fi persoane din anturajul lui Veaceslav Platon, fapt care i-ar fi nemulţumit pe cei din conducerea Procuraturii Generale.

Aceleaşi surse au comunicat că cei reţinuţi au tangenţe sau sunt angajaţi ai firmelor controlate de Platon. Una dintre acestea este compania Remington Worldwide Limited, prin care Platon ar fi controlat Moldindcombank.

Interesul lui Platon pentru Angela Bostan se leagă de faptul că în gestiunea acesteia se află contestația Comisiei Națională a Pieții Financiare, în dosarul Moldasig, după ce Judecătoria Chișinău a emis o decizie favorabilă lui Platon.

După eliberarea din închisoare, Veaceslav Platon a manifestat o atenţie sporită faţă de compania de asigurări Moldasig; el a declarat că este proprietatea sa şi că a fost expropriat ilegal.

Caracuian a evitat să vorbească despre implicarea lui Veaceslav Platon în acest dosar.

PCCOCS a infirmat că ar avea divergenţe cu SIS în dosarul filării magistratei Bostan şi susţine că cei cinci suspecţi reţinuţi au fost plasaţi în arest preventiv. Totodată, instituţia a refuzat să comunice în interesul cui a fost făcută filarea magistratei pe motiv că ar exista „context electoral”.

La începutul lunii decembrie a anului trecut, Veaceslav Platon, înconjurat de agenți de pază, a sărit turnichetul de la intrarea în clădirea Comisiei Națională a Pieții Financiare și a intrat abuziv în sala de ședințe unde se discuta despre situația de la Moldasig. După acest incident, Ministerul Afacerilor Interne i-a retras paza de stat pe motiv că a încălcat legea cu privire la protecția martorilor și a altor participanți la procesul penal.

Recent, SIS, într-o scrisoare adresată Consiliului Superior al Magistraturii, a menționat că Veaceslav Platon încearcă cu orice preț, inclusiv în afara cadrului legal, să își recapete drepturile asupra acțiunile din Moldasig, Asito Direct și Alliance Insurance Group, precum şi la unele instituţii bancare.

Veaceslav Platon a declarat pentru portalul deschide.md că nu are nimic în comun cu dosarul urmăririi judecătoarei Bostan.

Ilie Gulca
23/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii