Dosarul Viorel Morari // Ancheta a fost finalizată. Fostul șef al Procuraturii Anticorupție rămâne după gratii

Julieta Savițchi
04/02/2020

Procurorii au finalizat ancheta în cazul fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și urmează să transmită dosarul în instanță. Totodată, Curtea de Apel Chișinău a menținut arestul preventiv pentru Morari.

Vasile Foltea, avocatul lui Viorel Morari, a comunicat pentru portalul Anticorupție.md că a fost citat pentru ziua de marți să îl asiste pe clientul său ca să facă cunoștință cu materialele cauzei.

Apărătorul a mai declarat că menținerea lui Morari în arest preventiv este neîntemeiată, deoarece, fiind finalizată ancheta, acesta nu mai poate să influențeze martorii și desfășurarea investigațiilor, după cum au invocat acuzatorii când au solicitat prelungirea arestului preventiv.

„Noi am prezentat în instanță mai multe probe care au combătut motivele invocate de procurori precum că clientul meu ar putea să părăsească țara și să se eschiveze de la urmărirea penală. Dumnealui a știut că pe numele său, la 26 decembrie, a fost pornit dosar penal. A doua zi, la 27 decembrie, Viorel Morari a depus un raport pe numele procurorului general, înregistrat în cancelarie, în care l-a anunțat că pleacă în vacanță peste hotare și se obligă să se prezinte la toate acțiunile de urmărire penală. Clientul meu a revenit în țară pe data de 7 ianuarie. A doua zi, a venit la muncă, iar pe 10 ianuarie a fost reținut”, a precizat apărătorul.

Vasile Foltea a mai comunicat că învinuirea se bazează pe declarațiile unor procurori care susțin că au falsificat acte la indicația lui Morari. „Legea cu privire la Procuratură îi obligă pe procurori să raporteze atunci când li se ordonă ilegalități, dar nu să le comită. Articolul 94 din Codul de Procedură Penală nu admite probele obținute prin promisiunea sau acordarea unui avantaj nepermis de lege. Faptul că procurorii care au comis ilegalităle au statut de martori reprezintă un avantaj nepermis de lege”, a declarat avocatul lui Morari.

Amintim că Viorel Morari este învinuit pe trei capete de acuzare: abuz de serviciu, fals în acte publice și amestec în înfăptuirea justiției. Fostul șef al Procuraturii Anticorupție a fost reținut la 10 ianuarie, iar Judecătoria Chișinău a eliberat la 13 ianuarie pe numele său mandat de arestare pe un termen de 20 de zile.

Morari este învinuit de abuz în serviciu, fals în acte publice și amestec în înfăptuirea justiției. Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, lui Morari i se incriminează că, în martie 2017, ar fi primit de la Vladimir Plahotniuc o plângere pe care „a înregistrat-o contrar cerinţelor legale, pornind un proces penal şi, ulterior, urmărirea penală, falsificând mai multe acte procesuale în cauza penală. Toate aceste acţiuni au fost făcute din interese personale, precum şi în interesul petentului şi al mai multor persoane din anturajul acestuia, pentru a-i proteja de implicare în calitate de bănuiţi în cauza penală privind frauda bancară şi a obstrucţiona cercetarea rapidă, completă şi obiectivă a acestei cauze penale”.

De cealaltă parte, Morari pledează nevinovat și susține că dosarul i-a fost fabricat la comanda președintelui Igor Dodon.

Julieta Savițchi
04/02/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii