Evghenia Guțul - bașcan al UTA Găgăuzia. Decizia a fost pronunțată de Curtea de Apel Comrat

Tatiana Gherța
22/05/2023
captura video

Curtea de Apel Comrat a validat alegerile, respectiv solicitarea Comisiei Electorale Centrale a Găgăuziei (CECG), și a confirmat mandatului de bașcan al Evgheniei Guțul, care a obținut cele mai multe voturi în turul al doilea al scrutinului desfășurat în data de 14 mai în regiune. Decizia a fost pronunțată după mai bine de 7 ore, timp în care au fost examinate sesizările și ascultate părțile. 

Imediat după pronunțare, Evghenia Guțul a ieșit în fața manifestanților care scandau în fața Curții de Apel Comrat. Aceasta le-a mulțumit pentru susținere și a făcut legătură cu liderul Partidului Șor, Ilan Șor. Acesta însă s-a expus scurt, întrucât au apărut probleme la conexiunea de internet. 

„Cei care au vorbit rău despre mine și echipa mea sunt sigură că îți vor schimba opinia în scurt timp. În curând pe găgăuzi îi așteaptă o nouă viață. În curând vom consolida echipa, care va fi formată din localnici, dar și din membrii partidului Șor. Sunt gata pentru orice. Mă voi muta aici în Găgăuzia Suntem gata să ne așezăm la masa de discuții cu puterea centrală, să cooperăm astfel încât să le fie schimbată spre bine viața oamenilor din Găgăuzia” , a declarat Evghenia Guțul. 

Protestatarii s-au aflat în fața instanței pe întreaga durată a procesului, timp în care au cerut autorităților centrale să le accepte decizia. Pe lângă scandări au și dansat fluturând drapelul autonomiei. 

Ședința a început cu examinarea sesizării înaintate de fostul candidat înscris în cursa electorală pentru ocuparea fotoliului de bașcan al Găgăuziei, Serghei Cernev. Cernev a anunțat completul de judecători că atât în primul tur de scrutin din 30 aprilie, cât și în al doilea tur, 14 mai, echipa sa a înregistrat cum alegătorii erau transportați la secțiile de vot. Avocații Evgheniei Guțul și reprezentanții CECG au cerut respingerea sesizării întrucât a fost depășit termenul legal de depunere. 

Susținătorii Partidului Șor, care au însoțit-o pe Guțul la ședință, au menționat că Grigore Uzun, candidatul susținut de PSRM ar fi contestat în instanță rezultatele turului II de scrutin de alegere a guvernatorului. PSRM a respins această informație. 

„PSRM și candidatul independent, susținut de socialiști, Grigore Uzun, au recunoscut rezultatul alegerilor din UTA Găgăuzia la funcția de Bașcan al regiunii și au condamnat tentativele puterii de a compromite voința exprimată de găgăuzi. Mesajele difuzate pe anumite rețele sociale, că PSRM a contestat azi în instanța de la Comrat rezultatele abrobate de CEC - ul din Găgăuzia sunt un fals”, au făcut lămuriri reprezentanții PSRM.

Precizăm că, pronunțarea deciziei a fost făcută în plină desfășurare a anchetei Procuraturii Anticorupție, care a inițiat procedura de verificare a listelor electorale, în urma unor „bănuieli rezonabile  că în liste sunt persoane decedate sau plecate peste hotare”.

Marți, 16 mai, oamenii legii au ridicat listele electorale și au solicitat reprezentantului CEC-ului din UTA Găgăuzia să se prezinte la Centrul Național Anticorupție (CNA) pentru a asista la procedura de desigilare a acestora.

Acțiunea, pe care a desfășurat-o la Comrat Centrul Național Anticorupție, în comun cu Procuratura Anticorupție și Inspectoratul Național de Investigații, a avut loc în cadrul cauzei penale, pornită pe fapte de finanțare ilegală a unei formațiuni politice și coruperea alegătorilor. 

 

Tatiana Gherța
22/05/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii