Ex-angajate ale Judecătoriei Râşcani, condamnate pentru fraude la repartizarea aleatorie a dosarelor

Anticoruptie.md
26/01/2016
Foto: rfi.ro

O fost specialistă şi o ex-grefieră din cadrul Judecătoriei sectorului Râşcani al Capitalei au fost condamnate la închisoare cu suspendare pentru că, pe când lucrau în instanţă, au admis fraude în programul informaţional de gestionare aleatorie a dosarelor (PIGD).  

Cele două au fost condamnate la cinci şi, respectiv, patru ani şi şase luni de închisoare, cu suspendare, pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu, săvârşită în interesul unui grup criminal organizat. De asemenea, prin sentinţa emisă de Judecătoria sectorului Ciocana, fosta specialistă a mai fost privată de dreptul de a ocupa funcţii publice timp de patru ani, anunţă Procuratura Generală într-un comunicat de presă.  

Potrivit informaţiilor, în perioada 2012 - 2014, inculpatele, împreună cu un judecător, cu alţi angajaţi ai Judecătoriei Râşcani şi cu doi jurişti, au introdus ilegal modificări în programul informaţional de gestionare a dosarelor.

Astfel, 24 de cauze civile au fost examinate unilateral, pe marginea lor s-au emis hotărâri în lipsa şedinţelor de judecată, iar procesele-verbale ale acestora erau falsificate. Cauzele civile aveau ca obiect al litigiilor sume impunătoare de bani, cifrate la milioane de lei, au precizat procurorii. Inculpatele şi-au recunoscut vina şi au solicitat sancţiuni mai blânde. Cauza penală în privinţa celorlalţi complici la săvârşirea infracţiunilor, inclusiv a ex-judecătorului, se află pe rol la Judecătoria Ciocana, iar inclulpaţii nu-şi recunosc vina.

Anterior, presa a scris despre mai multe manipulări admise în procesul de distribuire aleatorie a dosarelor de către instanțele de fond din Capitală, dar și de către Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție. În aprilie 2015, procurorii Anticorupție au inițiat o anchetă pe numele a trei angajaţi ai Curţii Supreme de Justiție după ce, la sfârșitul anului 2014, oamenii legii au fost sesizați de Victor Micu, președintele CSM. Svetlana Filincova, judecătoarea vizată în acest caz, nu are deocamdată niciun statut procesual.

În februarie 2015, 16 organizații neguvernamentale au semnat un apel adresat CSM în care cer investigarea modului de distribuire a dosarelor în sistemul judecătoresc. Semnatarii scrisorii au amintit despre mai multe cazuri de fraudare a sistemului. Reprezentanţii societăţii civile au venit cu o solicitare repetată pe 28 mai, iar pe 12 iunie 2015, preşedintele CSM a răspuns printr-o scrisoare că informația despre distribuirea aleatorie a dosarelor a fost expediată pentru analiză Inspecției Judiciare.

Chiar şi aşa, în raportul prezentat de Inspecţie membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pe 24 noiembrie 2015, se spune că toate dosarele care au ajuns la judecătorii din instanţele de fond din Chişinău în ultimii doi ani au fost distribuite fără abateri de la lege.

Anticoruptie.md
26/01/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii