Ex-ministrul Apărării, democratul Alexandru Pânzari, trimis în Penitenciarul nr.13

Julieta Saviţchi
01/08/2021
Alexandru Pânzari pe banca acuzaţilor în dosarul 7 aprilie 2009

Alexandru Pânzari, şef al Inspectoratului General de Poliţie (IGP) în perioada aflării la guvernare a Partidului Democrat şi ministru al Apărării în Guvernul Chicu, a fost plasat, duminică, în arest preventiv pentru 30 de zile. Decizia, luată de către Judecătoria Chişinău după aproape patru ore de deliberări, este cu drept de atac în instanţa ierarhic superioară.

Pânzari a fost escortat la judecată, fiind încătuşat. În timp ce era condus de mascaţi, Pânzari a strigat: „Sunt nevinovat!”. Fostul ministru a declarat şi în ziua reţinerii sale că nu poartă nicio vină şi a explicat arestul său prin faptul că factori de decizie din Procuratura Generală s-ar linguşi pe lângă noua guvernare şi ar vrea să demonstreze că sunt utili.

Ca să îl susţină pe Pânzari, în instanţă s-a prezentat fostul premier Pavel Filip, lider actual al PDM, însoţit de câţiva foşti deputaţi democraţi. Acesta s-a oferit în calitate de garant pentru libertatea lui Pânzari. „Dumnealui ştia mai de mult despre acest dosar şi nu a plecat, nu s-a eschivat de la răspundere”, a argumentat fostul premier.

Alexandru Pânzari a fost reţinut vineri dimineaţă, fiind bănuit în dosarul intentat pe numele lui Dorin Damir, finul de cununie al lui Vladimir Plahotniuc.

Surse din Procuratură au comunicat pentru Anticoruptie.md că fostul şef al IGP a fost reţinut după ce fostul său subaltern, Valeriu Cojocaru, şef al Direcției nr. 5 din cadrul Inspectoratului Național de Investigațiicare în timpul regimului Plahotniuc, a făcut declaraţii care îl incriminează atât pe Damir, cât şi pe Pânzari.

Precizăm că Dorin Damir şi Valeriu Cojocaru au fost reţinuţi la începutul lunii curente. Surse din Procuratură ne-au comunicat că Valeriu Cojocaru l-ar fi angajat fictiv pe Damir în calitate de agent sub acoperire, fiindu-i oferită o altă identitate. Damir ar fi folosit cea de-a doua identitate la trecerea frontierei.

Procurorii au intentat în acest caz un dosar penal pe cinci capete de acuzare: abuz în serviciu, delapidarea averii statului, trecerea ilegală a frontierei de stat, divulgarea secretului de stat și fals în acte publice.

Numele lui Alexandru Pânzari a mai figurat într-un dosar penal ce ţine de dosarele 7 aprilie 2009, dar a fost achitat. Acesta ar fi prieten cu fostul ministru de Interne, Alexandru Jizdan, care l-a făcut şef al Inspectoratului Naţional de Poliţie.

Pânzari a fost demis din funcţia respectivă în vara anului 2019, după retragerea PDM de la guvernare. După căderea Guvernului Maia Sandu şi formarea coaliţiei de guvernare PSRM-PDM, Alexandru Pânzari a fost numit ministru al Apărării.

Alexandru Pânzari a ajuns anul trecut proprietarul din umbră a aproape jumătate din afacerea cu benzinării Tirex-Petrol, pe care a înregistrat-o pe numele fiului său de 22 de ani, Artiom Pânzari.

Julieta Saviţchi
01/08/2021Become a Patron!

TestRapid

Comentarii