Fosta deputată Inga Grigoriu insistă ca Stoianoglo să răspundă penal pentru dosarul răpirii profesorilor turci

Ilie Gulca
26/01/2022
Foto: stiri.md

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a remis repetat, miercuri, spre aprobare Procuraturii Anticorupție cererea fostei deputate Inga Grigoriu despre contestarea ordonanței de refuz la pornirea urmăririi penale pe numele procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, în dosarul răpirii profesorilor turci.

Fosta deputată a Platformei DA, Inga Grigoriu, consideră că procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a admis încălcări în dosarul răpirii profesorilor turci.

Procuratura Anticorupție a respins pe 28 decembrie sesizarea fostei parlamentare, calificând-o drept neîntemeiată. Cu toate acestea, CSP a permis repetat miercuri verificarea sesizării depuse de Grigoriu.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, consideră că refuzul Procuraturii Anticorupție de deschide un dosar penal pe numele lui Alexandr Stoianoglo a fost „absolut superficial”.

Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a declarat pentru Newsmaker că nu a participat direct la investigațiile legate de răpirea profesorilor turci. „Dacă nu aș fi fost eu, acest dosar nu ar fi ajuns în instanță, dar ei inventează în fiecare zi ceva nou pentru a mă ține sub presiune”, a declarat Stoianoglo.

Pe 28 decembrie 2021, procurorul anticorupţie Andrei Balan, desemnat de CSP să investigheze acțiunile procurorului general suspendat în dosarul expulzării profesorilor turci, a dispus să nu fie pornită urmărirea penală. Anterior, Balan a refuzat să examineze acest caz, fiind obligat de superiori să o facă.

Andrei Balan şi-a argumentat decizia prin faptul că probele administrate nu confirmă componenta de infracțiune privind amestecul în înfăptuirea, abuzul în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu a lui Alexandru Stoianoglo.

Fostul director al Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari, a fost singurul condamnat în cazul expulzării celor șapte profesori turci în toamna anului 2018, fapt pentru care Republica Moldova a fost condamnată la CEDO.

Vasile Botnari nu a fost condamnat la închisoare cu suspendare, așa cum a anunțat anterior procurorul general, Alexandr Stoianoglo, ci cu o amendă de 88.000 de lei cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice pe un termen de cinci ani.

În septembrie 2020, Alexandr Stoianoglo a declarat în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune TV8 că Vasile Botnari a fost condamnat cu suspendare și a achitat prejudiciile de 125.000 de euro, dictate de CEDO în dosarul respectiv.

Ilie Gulca
26/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii